Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko: Nema govora o zaokretu, Rusija neće priznati Kosovo

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆAmbasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Pratite nas
Oko kosovskog pitanja Rusija je dosledno posvećena Rezoluciji 1244, ne priznaje Kosovo i ostaje na principu podrške Beogradu, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i ocenio da bez Rusije i Kine neće biti pravednog rešenja za KiM.
On je za Večernje novosti rekao da će Rusija kao stalna članica SB UN podržati samo rešenje koje odgovara nacionalnim interesima Srbije, bilo da je reč o normalizaciji odnosa ili smirivanja trenutne krize.
Na pitanje da pojedinci navode kako bi zbog rusko-ukrajinskog sukoba Rusija mogla da napravi zaokret i priznati Kosovo, Bocan-Harčenko je rekao da to nije istina.
Govoreći o francusko-nemačkom planu, on je kazao da Rusija nije učesnica razgovora i da formira mišljenje na osnovu izveštaja u parlamentu Srbiji i informacija iz medija.
"To je po meni pokušaj da Zapad pronađe zaobilazni put da Srbija prizna Kosovo i da ono uđe u međunarodne institucije, u UN pre svega", rekao je ruski ambasador i dodao da ne veruje da taj plan može da posluži ni kao dobra osnova za dalje razgovore.
Ocenio je da su predsednik Aleksandar Vučić i Beograd pokazali spremnost da se razgovara, iako je na stolu loš papir.
Harčenko je odbio da direktno odgovori na pitanje da li bi se Rusija u SB UN protivila prijemu KiM u UN, ako se hipotetički gledano Srbija ne bi protivila tom pristupanju.
On je ocenio da se tzv. Kosovo koristi kao direktan pritisak na predsednika Vučića i da Zapad koristeći geopolitičku situaciju želi da na bilo koji način to pitanje reši.

"Našim geostrateškim interesima odgovara što stabilnija situacija svuda, na Balkanu, a posebno u Srbiji, koja je prijateljska zemlja i sarađujemo u raznim oblastima", rekao je Bocan- Harčenko.

Govoreći o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije, kazao je da Rusija veoma visoko ceni istrajnost i "junačko ponašanje" predsednika Srbije po tom pitanju.
Kao primere dobre saradnje u poslednjih godinu dana naveo je završetak pruge do Novog Sada, stabilno snabdevanje gasom i rezultate NIS-a.
Prema njegovim rečima, neki predstavnici Zapada pokušavali godinama da ZSO ode u zaborav.
On ocenjuje da izjave predstavnika SAD oko ZSO imaju vakum u smislu sadržaja, jer se u njima jasno ne navodi da treba formirati delotvornu instituciju koja ima nadležnosti da obezbedi prava Srba.
Na pitanje da li moguće doći do pravednog rešenja za KiM bez učešća Rusije i Kine, Bocan-Harčenko je odgovorio da smatra da nije moguće.
"Na kraju krajeva pravedno rešenje moguće je uz podršku SB UN uključujući podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica", rekao je on.
Na pitanje da li Moskva utiče na stranke u srpskom parlamentu, ruski ambasador je odgovorio da ima najviše kontakte sa rukovodstvom Srbije i strankama vladajuće koalicije.
"Nije tajna da smo, kada su ušle u Skupštinu Srbije, imali razgovor i sa drugim strankama. Nikakvih dopunskih kontakata, tajnih, ispod tepiha - uopšte nema", rekao je on.
Ruski ambasador je izneo i direktno uverenje da će Rusija pobediti u sukobu u Ukrajini.
On je ponovio stav da se specijalna vojna operacija u Ukrajini potpuno odvija u okviru međunarodnog prava i Povelje UN.
Istakao je da Rusija i ne veruje u uspeh mirovnih pregovora upravo zbog laži oko Minskog sporazuma i obećanja o neširenju NATO.
"Nikakvih ozbiljnih ponuda nismo imali", rekao je on.
Bocan-Harčenko se zapitao zar ZSO nema sličnosti sa sudbinom Minskih sporazuma.
"Usaglašeno, potpisano, potvrđeno, prihvaćeno od svih, a 10 godina nema ništa", kazao je on.
On je poručio i da su priče o regrutovanju srpskih dobrovoljaca i špijuna od strane Rusije deo hibridnog rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala