- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Novom Zelandu pronađeni fosili najvećeg pingvina na svetu – stari 60 miliona godina

© Sputnik / Lola ĐorđevićPingvini u "Beo zoo vrtu"
Pingvini u Beo zoo vrtu - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Pratite nas
Grupa naučnika iz Griniča, SAD, otkrila je fosilizovane ostatke najvećeg pingvina na svetu, na Novom Zelandu.
„Nedavna otkrića fosila na Novom Zelandu otkrila su neverovatnu raznolikost u zajednici pingvina. Najveći primerak identifikovan je kao nova vrsta Kumimanu fordycei, koja je bila najveća koja je ikada živela na Zemlji“, ukazuje studija.
Prema prvim informacijama, pingvin je težio 154 kilograma, živeo je na Zemlji pre otprilike 60 miliona godina i nije mogao da leti. Međutim, ptica je mogla veoma dobro da roni i duže održava telesnu temperaturu u ekstremnim hladnim uslovima.
Pored džinovskog pingvina, tim je pronašao nekoliko primeraka druge vrste ptice, pružajući detaljan pogled na skelet. Nazvana Petradyptes stonehousei, ova druga vrsta bila je teška 50 kilograma. Poređenja radi, današnji pingvini teže između 22 i 45 kila.
Ove dve vrste pokazuju da su pingvini bili veoma veliki na početku svoje evolucione istorije, milionima godina pre nego što su istanjili peraje. Tim je primetio da su obe vrste zadržale primitivne karakteristike, kao što su tanje kosti peraja i mišićne tačke vezivanja slične onima kod letećih ptica.
Ptica dodo - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Biotehnološka kompanija planira da pticu Dodo vrati iz mrtvih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala