- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Mornarička pešadija ruske mornarice na vežbi bojevog gađanja u Primorskom kraju - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine

Pratite nas
U toku je 353. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. U Kijevskoj, Harkovskoj, Odeskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine tokom noći odjekivale eksplozije. Kancelarija UN za ljudska prava zabrinuta zbog načina na koji se Kijev odnosi prema ruskim ratnim zarobljenicima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:49 11.02.2023
U pet oblasti Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.
21:29 11.02.2023
Obuka ukrajinskih tenkista za upravljanje i održavanje tenkova „leopard 2“ počinje sledeće nedelje, ali za sada će uspeti Ukrajince da obuče samo osnovnim stvarima, piše „Špigel“ pozivajući se na svoje izvore.
Bundesver namerava da sprovede ubrzanu obuku kako bi ukrajinske posade u roku od šest do osam nedelja bili obučeni za primenu nemačkog tenka.
Obuka će biti osnovna jer inače kompletna obuka traje nekoliko godina.
21:02 11.02.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine Ruslana Dzjubu koji je bio zadužen za logistiku i pozadinu.
19:03 11.02.2023
U San Remu je održan protest protiv planova da se na muzičkom festivalu pročita obraćanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Učesnici protesta su nosili ruske zastave i Georgijevske lente. Oni su osudili i politiku NATO, antiruske sankcije i vojnu pomoć Kijevu, prenose italijanski mediji.

Organizatori festivala su prvobitno želeli da obezbede video-obraćanje Zelenskog ali posle peticije su odustali od ideje.
Festival se održava krajem februara ili početkom marta.
18:40 11.02.2023
Gradonačelnik Marijupolja Oleg Morgunov izjavio je da je u nekadašnjem vrtiću u tom gradu pronađena 171 ukrajinska mina kalibra 82 milimetra.
18:14 11.02.2023
U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
16:51 11.02.2023
Obaveštajci Zapadnog vojnog okruga Rusije zauzeli su, napredujući na kremenskom delu fronta, dva uporišta Nacionalne garde Ukrajine, javlja reporter Sputnjika.
Prema rečima sagovornika napad je izvršen istovremeno na punktove garde. Bitka se odigrala brzo a neprijatelj nije uspeo da preduzme neke kontraakcije već je u brzini napuštao položaje.
Bilo je očigledno da nisu očekivali. Na zemlji u šumi gde su bila uporišta ostali su leševi ukrajinskih vojnika.
15:32 11.02.2023
Analena Berbok, nemačka ministarka inostranih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
RUSIJA
Zaharova poručila Analeni Berbok: Prestanite da se bavite eskalacijom krize
15:15 11.02.2023
Politika SAD ne treba da doprinosi produžavanju besmislenog konflikta u Ukrajini i rastu broja poginulih, rekao je za Sputnjik kongresmen iz države Arizona Pol Gosar. Kako je rekao, sadašnja situacija je neodrživa i zemlja je odvano spremna za mir.
„Meseci eskalacije na polju naoružanja i retorike opasnost su ne samo za građane Rusije i Ukrajine, nego i za ceo svet“, rekao je Gosar.
14:43 11.02.2023
Iz pravca Ukrajine napadnuta je grupa građevinskih radnika u selu Gujevo, u Kurskoj oblasti Rusije. Jedan čovek je poginuo, a jedan je ranjen, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.
14:18 11.02.2023
Ukrajinske snage granatiraju Donjeck
Ukrajinska vojska ispalila je tokom popodneva još pet projektila NATO kalibra od 155 milimetara na Petrovski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin je ranije saopštio da je prilikom granatiranja Petrovskog rejona srušena jedna zgrada. Prema navodima očevidaca, poginuo je jedan civil, a jedna žena je izvučena ispod ruševina.
13:18 11.02.2023
Ukrajinske snage postavljaju mine na delu fronta kod Kremene
Ukrajinske snage miniraju delove fronta, pokušavajući da uspore napredovanje ruske vojske u pravcu Kremene u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je za Sputnjik pripadnik Zapadnog vojnog okruga koji ispunjava zadatke na toj deonici.
„Po šumi razmeštaju mine s kasetnom municijom, većina puteva je minirana, kao i znatan deo šume. To donekle usporava napredovanje“, rekao je vojnik.
13:02 11.02.2023
Testiranje nove rakete ruskog sistema PRO u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska izvela masovne raketne napade – blokirano prebacivanje oružja i rezervi Kijeva
11:43 11.02.2023
Finski predsednik: Finska i Švedska će postati članice NATO-a u julu
Finska i Švedska postaće punopravne članice NATO-a u julu, smatra predsednik Finske Sauli Niniste.
„Predsednik Sauli Niniste smatra da će Finska i Švedska postati punopravne članice NATO-a na samitu Alijanse koji se održava 11. i 12. jula u Viljnusu. Niniste naglašava važnost tog puta, izjavljujući da će, ukoliko članstvo ne bude postignuto do leta, proces stupanja u NATO biti otežan“, prenosi finska agencija STT.
Proces je usporen zbog oklevanja Turske da ratifikuje zahteve dveju zemalja za prijem u NATO.
„Ne verujem da će predsednik Turske podleći bilo kakvom javnom pritisku. Ako se nešto otvori u bilateralnim pregovorima SAD i Turske, to bi moglo da ima efekta“, dodao je Niniste.
11:23 11.02.2023
Oko 20.000 ukrajinskih vojnika na liniji borbenog kontakta u Zaporoškoj oblasti
Ukrajinska armija koncentrisala je grupaciju od 20.000 ljudi u delu Zaporoške oblasti koja je pod njenom kontrolom, izjavio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.
„Prema našim procenama, duž linije borbenog kontakta u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, nalazi se grupacija protivnika od oko 20.000 ljudi, ali to im neće biti dovoljno da organizuju ofanzivu velikih razmera“, rekao je Rogov.
Prema njegovim rečima, ukrajinska armija povećava i količinu vojne tehnike i municije.
„Poznati su nam planovi protivnika, tako da je neophodno da delujemo preventivno“, naglasio je Rogov.
11:03 11.02.2023
Ruske snage napredovale dva kilometra u pravcu Kremene
Obaveštajne službe Zapadnog vojnog okruga napredovale su za dva kilometra u poslednjih nekoliko dana na delu fronta ka Kremeni u Donbasu, prenosi dopisnik Sputnjika s lica mesta.
„Za tri dana bilo je napredovanje više od dva kilometra, ne samo ovde, nego na svim deonicama u ovom rejonu. Znatan deo šume je 'očišćen'“, rekao je pripadnik Zapadnog vojnog okruga koji učestvuje u operaciji.
Situacija u svatovskom i kremenskom pravcu u Donbasu zaoštrila se prošle jeseni. Ukrajinska vojska redovno granatira Kremenu i periodično pokušava da prodre kroz odbranu u toj oblasti.
10:35 11.02.2023
Predsednik Finske: Ne vidim preduslove za mir u Ukrajini
Predsednik Finske Sauli Niniste izjavio je da ne vidi preduslove za mir u Ukrajini.
„Govorim o mire, shvatajući da preduslove za mir u ovom trenutku nema“, izjavio je Niniste u intervjuu finskoj ageniciji STT, govoreći o situaciji u Ukrajini.
Niniste, čiji drugi i poslednji mandat ističe za godinu dana, smatra da će onaj koji ga bude nasledio takođe morati mnogo pažnje da posvećuje Ukrajini.

„Nadam se da će to biti pitanja obnove zemlje“, dodao je Niniste.

09:03 11.02.2023
Ukrajinske snage ispalile oko 40 projektila na gradove u Hersonskoj oblasti
Oružane formacije kijevskog režima su tokom noći granatirale Kahovku, Novu Kahovku i Golu Pristanj u Hersonskoj oblasti, ispalivši oko 40 projektila na njih, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.
„Tokom noći kijevski režim je nastavio da granatira civilnu infrastrukturu u naseljima Nova Kahovka, Gola Pristanj, Kahovka, Vasiljevka, ispalivši 39 projektila iz artiljerije. Podaci o eventualnim civilnim žrtvama i materijalnoj šteti se utvrđuju“, naveo je on.
07:51 11.02.2023
Rusija spremna samo za pregovore bez prethodnih uslovljavanja
Rusija je spremna za pregovore, ali bez prethodnih uslovljavanja, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinin.
"Da, klasika govori da se bilo kakva ratna dejstva završavaju pregovorima, a mi smo prirodno već govorili da ćemo za takve pregovore biti spremni. Ali samo za pregovore bez prethodnih uslovljavanja, pregovore na osnovu postojeće stvarnosti, pregovora koji imaju u vidu ciljeve koje smo javno oglasili", rekao je Veršinin.
07:48 11.02.2023
Tokom protekle noći dogodila su se dva napada na energetske objekte u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštile su vlasti regiona.
Jedan projektil pogodio je područje u blizini Krivog Roga, dok je drugi pogodio Nikolajevski rejon.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala