- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta se krije iza Makronove „mirovne inicijative“

© AP Photo / Pool/Christophe SimonFrancuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
Predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona da se održi mirovna konferencija o Ukrajini sračunat je na to da se Rusija uvuče u lažnu mirovnu kombinatoriku i odustane od svojih ciljeva proklamovanih na početku specijalne operacije. Da je Francuskoj i Zapadu stalo do mira, poštovali bi Minske sporazume.
Ovako je Đuro Bilbija, dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Moskve i glavni urednik portala „Fakti“, u emisiji „Sputnjik intervju“ komentarisao predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona da se o Ukrajini održi mirovna konferencija.
Emanuel Makron je, podsećamo, na trilateralnom sastanku održanom 8. februara u Jelisejskoj palati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, izneo predlog za organizovanje mirovne konferencije, ali se istovremeno usprotivio scenariju u kojem bi Rusija pobedila.
Kao „čvrstu osnovu na putu do mirovne konferencije“, francuski predsednik vidi plan Vladimira Zelenskog u deset tačaka, koji je ukrajinski predsednik promovisao krajem decembra prošle godine.

Da Zapad stvarno želi mir ne bi izigrao Minske sporazume

Prema Bilbijinom mišljenju, uslovi za organizovanje mirovne konferencije ne postoje jer članice EU, Velika Britanija i SAD ne odustaju od svojih ratnih ciljeva – Poljska želi da proširi svoje granice od Crnog do Baltičkog mora, Velika Britanija u ratu protiv Rusije vidi realizaciju svojih planova za slabljenje i komadanje Rusije i rešavanje problema istočnog konkurenta.
„Za Amerikance to je modus za disciplinovanje i pljačkanje Evrope i zadržavanje svoje planetarne hegemonije u što dužem trajanju; ili, ako ne baš to, onda da čvrsto prekomponuju „novi Zapad“ pod sopstvenom kontrolom“, navodi Bilbija.
Makronova mirovna konferencija sumira sve te ciljeve, u toj ideji nema nikakve iskrenosti i izgleda da prođe, dodaje on.
Da je Zapad hteo da ne dođe do konflikta između Rusije i Ukrajine, ne bi minirao Minske sporazume i naoružavao Ukrajinu. Na kraju krajeva, SAD ne bi minirale pregovore u Turskoj održane na početku ruske specijalne operacije.
„Onaj ko trenutno gubi u Ukrajini pokušava da Putina uvuče u svoje lažne mirovne kombinatorike, a da su te kombinatorike lažne, pokazuje i to da su odlučili da dodatno naoružava Ukrajina. Onaj ko hoće da izigrava vatrogasca neće požar gasiti kerozinom, a oni to upravo rade. Kada su prvi put krenuli da podržavaju Ukrajinu, svi su govorili o pružanju pomoći u medicinskoj i humanitarnoj pomoći, a onda su prešli na Džaveline, pa na Stingere, pa su sada, preko Hajmarsa, stigli do Patriota i tenkova i idu prema sve većim, moćnijim i razornijim projektilima i avijaciji“, ističe Bilbija.

Emanuel Makron kao antipod Šarla Degola

Ako bi neko želelo da stvarno organizuje mirovnu konferenciju, prethodno bi morao da se o tome dogovori sa Vašingtonom – pravim gospodarom rata. Međutim, koliki je Makronov uticaj preko okeana rečito govore neuspeli poduhvati formiranja evropske vojske, kao i poništavanje vojnih ugovora sa Australijom, podseća naš sagovornik.
„Svaki put kada je Makron, pre toga i Fransoa Oland, sa Merkelovom pokušavao da gura ideju evropske armije, Amerikanci su rekli stop! I svaki put su podvijenog repa odustajali. Amerikancima je potreban nastavak rata u Ukrajini, i oni svaki put to demonstriraju. Ali Makron pokušava da nešto govori nekim tobože samostalnim francuskim glasom? Ne bih se iznenadio da ima nečega u tome, ali Makron, zajedno sa Francuskom, u suštini je sporedna veličina na svetskoj šahovskoj političkoj i geopolitičkoj tabli“, konstatuje Bilbija.
Da bi Francuska mogla da izgura ideju o organizovanju mirovne konferencije, morala bi da se nalazi na degolističkom putu. Međutim, „Paks Americana“ je pojeo degolizam.
„Makron je antipod Šarla Degola. Oni koji su proizveli Makrona su dedegolizovali Francusku i verovatno je to teško popravljivo osim ako u Francuskoj rusko- kinesko-indijski multipolarni svet ne ohrabri snage koje će se vratiti tradicionalnim francuskim evropskim vrednostima“, smatra Bilbija.
24.05.2018. Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018 - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
SVET
Francuska „škola“: Svi lepo da sednu da se dogovore, ali da izgubi – Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala