- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rusija preuzela na sebe prljavi posao“: Objavljeni memoari ubijenog japanskog premijera

© Sputnik / Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografijaŠinzo Abe
Šinzo Abe - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
Rusija je preuzela na sebe prljavi posao u slučaju borbe protiv DAEŠ-a*, navodi se u memoarima bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea koji su objavljeni u Japanu ove nedelje, sedam meseci nakon njegovog ubistva.

„I u pogledu vojne moći Rusija preuzima dosta prljavog posla. Uostalom, bombardovanje uporišta ekstremističke organizacije DAEŠ izvodila je Rusija. DAEŠ* je koristio sirijsku naftu kao izvor finansiranja, naftu koju svet kupuje. Rusija je uložila napore da počisti DAEŠ*. Ta njena uloga je važna za svetsku zajednicu“, govorio je Abe, komentarišući ideju tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa da se obnovi članstvo Rusije u grupi vodećih zemalja sveta G7.

Abe je konstatovao da je u „eri Hladnog rata Sovjetski Savez bio neprijatelj, te je zapadnim zemljama bilo lako da se ujedine“.
Ali sada je sve drugačije. Čak i po pitanju rešavanja problema sa resursima teško je bez predsednika Rusije Vladimira Putina“, govorio je Abe.
Što se tiče Trampove ideje o vraćanju Rusije u G7, on je isticao da „niko nije mogao da pristane na to da se Rusija vrati na sastanke na visokom nivou bez ikakvih uslova na čemu je Tramp insistirao“.

O memoarima

Knjiga pod nazivom „Šinzo Abe. Memoari“ puštena je u prodaju ove sedmice u Japanu. Knjiga sadrži 18 intervjua koji ranije nisu objavljivani. Napisana u formatu pitanje-odgovor sa nekim autorskim napomenama.
Šinzo Abe ubijen je 8. jula 2022. godine tokom predizbornog mitinga.
*Teroristička organizacija zabranjena u Rusiji.
Šinzo Abe i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
RUSIJA
Kremlj: Abe je bio patriota koji je interese Japana branio za pregovaračkim stolom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala