- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački analitičar: Evropa je kod Ukrajinaca izazvala nerealna očekivanja

© Sputnik / Iliya PitalevPristalice evropskih integracija u Ukrajini sa transparentom "Ja verujem" i zastavom EU na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Pristalice evropskih integracija u Ukrajini sa transparentom Ja verujem i zastavom EU na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
Neočekivano brzo davanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji kod građana Ukrajine izaziva „nerealna očekivanja“, piše analitičar nemačkog lista „Štutgarter nahrihten“ Knut Kron, komentarišući rezultate nedavne posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Briselu.
Dodela statusa kandidata za EU Ukrajini bila je politička odluka, piše Kron i upozorava da će „put Kijeva ka Evropi biti dugačak“, jer postoji čitav niz prepreka zbog kojih bi proces mogao da traje godinama.
Jedan od preduslova za stupanje u EU jeste pravni sistem koji funkcioniše, kao i princip raspodele vlast, uz garanciju poštovanja demokratskih pravila na svim nivoima.
Neophodno je, takođe, kako podseća autor, razviti ekonomiju do tog stepena da, nakon stupanja u EU, zemlja može da izdrži konkurenciju na unutrašnjem tržištu.
Evropska unija ne može da odustane od takvih kriterijuma, jer od njih zavisi njeno funkcionisanje, pa i opstanak, zaključuje Kron.
Zelenski je u četvrtak u Briselu nastupio na specijalnoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, koji je prethodio dvodnevnom susretu šefova država i vlada Evropske unije.
Zelenski je izjavio da se Ukrajina približava članstvu u Evropskoj uniji i dodao da je uveren da će ta zemlja postati članica saveza. On je zahvalio liderima EU za to što prate događaje u Ukrajini i što se zajedno s njom bore za „slobodnu i nezavisnu Evropu“.
Zelenski je 28. februara prošle godine potpisao prijavu za stupanje Ukrajine u EU. Šefovi država i vlada EU su na samitu u Briselu 23. juna odobrili dodelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji. Za početak pregovora obe zemlje moraju da ispune niz uslova, uključujući sprovođenje reformi i jačanje borbe protiv korupcije.
Dobijanje statusa kandidata je samo početak dugotrajnog procesa stupanja u EU. Turska je u statusu kandidata od 1999. godine, Severna Makedonija od 2005, Crna Gora od 2010, a Srbija od 2012. godine. Poslednja zemlja koja je primljena u EU su Hrvatska (2013.), a proces je trajao deset godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala