- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Iz Privredne komore poručuju: Nema razloga za poskupljenje svinjetine i piletine

© Sputnik / Lola ĐorđevićMeso u supermarketu
Meso u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
To što zbog izmenjene uredbe od strane Vlada Srbije određene cene svinjskog i pilećeg mesa više nisu ograničene, prema mišljenju sekretara Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenada Budimovića neće dovesti do poskupljenja svinjetine i piletine.
„Nema realnih razloga da poskupe ove vrste mesa, jer su uslovi proizvodnje ostali isti, čak je i kukuruz kao osnovna komponenta hrane za životinje pojeftinio, ali videćemo kako će se odvijati situacija u narednih četiri-pet meseci“, rekao je on za Tanjug.
Istakao je da bi valjalo uzeti u obzir i da će se za vreme predstojećeg Uskršnjeg posta potrošnja mesa smanjiti, a kao glavni razlog zbog čega smatra da meso neće poskupeti naveo je da niko u tržišnom lancu farmeri, klaničari, trgovci ne dobija ako se cena poveća, a roba stoji u rafovima.
Ocenio je da je uredba o ograničenju cena mesa poslužila da se u kratkom vremenskom periodu regulišu tržišne oscilacije, ali da uredbe nisu metod i model za dugoročno rešenje.
To, dodao je, važi pogotovu u stočarskoj proizvodnji koja je vrlo zahtevna i živa i gde paralelno sa interventnim uredbama mora da se reguliše i uredi proizvodnja.
Budimović je istakao da je smanjen broj svinja i količina svinjskog mesa u Evropi, a samim tim i ponuda svinjskog mesa jer su mnoge evropske države u poslednjih godinu dana iz ekoloških razloga odustale od ove proizvodnje.
„Hteli su da izmeste, da tako kažemo, prljavu proizvodnju ali dogodio se prvo kovid, a posle i ekonomsko-politička situacija sa Ukrajinom, zatim skok cene kukuruza i sada imamo situaciju da je svinjskog mesa na tržištu u Evropi manje“, rekao je on.
Kao važne elemente za stanje u vezi sa svinjskim mesom u Evropi, naveo je i to što je Kina povukla izuzetno velike količine svinjskog mesa, kao i situaciju sa afričkom kugom koja je vrlo raširena bolest.
On je nedavnu izjavu ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković da će povećanje stočnog fonda biti strateško opredeljenje države u ovoj godini ocenio kao pravu vest i naglasio da će Privredna komora Srbije biti dobar partner u realizaciji ove inicijative.
Mleko - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
EKONOMIJA
Vučić najavio povećanje premije za mleko i ulaganje u stočni fond
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala