- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU odobrila projekat produbljivanja vojne saradnje s Pentagonom, ali uz oprez

© AP Photo / Patrick SemanskyPogled na Pentagon
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
Evropski savet odobrio je nacrt sporazuma o produbljivanju saradnje Evropske odbrambene agencije i Pentagona, prenosi „Difens njuz“. Dokumentom je predviđeno zajedničko rešavanje problema u vezi s vojnom mobilnošću, lancima isporuka i uticajem globalnog otopljavanja na sferu odbrane.
U dokumentu, međutim, nema reči o saradnji u sferi istraživanja i tehnologija, kao ni o povećanju vojnih kapaciteta, što svedoči o nepoverenju Evropljana u svoje američke partnere, smatraju eksperti.
Pre usvajanja nacrta sporazuma vođene su dugotrajne diskusije o tome da li da se američkoj vladi i njenom ogromnom odbrambeno-industrijskom kompleksu dozvoli pristup sve većem broju evropskih odbrambenih projekata.
Evropska odbrambena agencija odgovorna je za saradnju Evropske unije u vojnoj sferi sa zemljama koje nisu članice EU. „Cilj takvog sporazuma jeste stvaranje baze za razmenu informacija i izučavanje mogućnosti saradnje dveju struktura“, navodi se u saopštenju Evropske odbrambene agencije.
U nacrtu sporazuma spominju se problemi vojne mobilnosti, lanaca isporuka i uticaja globalnog otopljavanja na odbranu. Pod „vojnom mobilnošću“ podrazumevaju se mere za standardizaciju transporta proizvoda odbrambene namene među evropskim zemljama, što je povezano s birokratskim i tehnološkim poteškoćama.
Sporazum ne obuhvata projekte o saradnji zemalja u sferi istraživanja i tehnologija, kao i povećavanja vojnih kapaciteta, pošto će mnogi evropski projekti verovatno ostati zatvoreni za Amerikance, navodi „Difens njuz“.
Prema mišljenju eksperata, to govori da su se političari Evropske unije uvek oprezno odnosili prema mogućnosti da direktive SAD o kontroli izvoza naoružanja budu deo projekata transatlantske saradnje.
Nije poznato ni kako će se novi sporazum odraziti na Program trajne strukturne saradnje u pitanjima bezbednosti i odbrane (PESCO) unutar Evropske unije. Prema postojećim pravilima, bilo kakav administrativni dogovor Evropske odbrambene agencije i zemlje koja nije članica EU moraju biti zaključeni u okviru tog programa.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
RUSIJA
Moskva: Deklaracija EU i NATO dokaz da se Brisel potčinjava Vašingtonu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala