- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Dobitnici najuglednijih priznanja za Sputnjik: Kako premostiti ubrzani tok istorije | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
U novom izdanju emisije „Orbita kulture“ razgovaramo sa aktuelnim dobitnicima najznačajnijih književnih priznanja, kao i nagrada iz oblasti filma i izdavaštva.
Zašto smatra da pod jakim pritiscima kojima smo izloženi prvo sami moramo da očvrsnemo, da bismo premostili ubrzani tok istorije u kome se talasa sam opstanak, za „Orbitu kulture“ objašnjava autor jedinstvene pesničke knjige „Bol“, dobitnik Velike nagrade Ivo Andrić za životno delo – pesnik Miroslav Maksimović.
Jesu li pesnikinje najbolji deo naše savremene poezije i zbog čega smatra da niz dobitnica Ninove nagrade – Ivana Dimić, Milena Marković i sada Danica Vukićević predstavlja novi tip pisanja i novu književnu paradigmu - pitamo ovogodišnju dobitnicu Ninove nagrade, autorku romana „Unutrašnje more“, pesnikinju Danicu Vukićević.
Kako nastaje roman delta čija su prva dva dela – „Papir sa vodenim znakom“ i „Ikonostas“ nedavno objavljena, kako se gradi i piše priča koja liči na Dunav, pokriva šest vekova a deluje kao da je nastala sama od sebe, za Sputnjik otkriva ovogodišnji dobitnik književne nagrade „Beogradski pobednik“, pisac Goran Petrović.
Da li ga je nagrada za buduće filmove dodatno obavezala na pisanje novog scenarija i režiju nekog budućeg ostvarenja, zašto je tragikomedija drugo ime za njegov autorski rukopis nastao iz osećaja da je život i tužan i žalostan i smešan, za „Orbitu kulture“ otkriva ovogodišnji laureat Kustendorfove nagrade „Drvo života“ koja se odeljuje za životno delo ali i za buduće filmove - proslavljeni dramski pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević.
O nagradi „Dimitrije Davidović“ koju je dobio za uređivanje Radio Beograda 2, o putu kojim se u novinarstvu ređe ide, ali i o poeziji koju i dalje piše, uprkos naslovu poslednje zbirke „Kraj poezije“ razgovaramo sa laureatom nagrade, glavnim urednikom Radio Beograda 2, pesnikom Radomanom Kanjevcem.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Dobitnici najuglednijih priznanja za Sputnjik: Kako premostiti ubrzani tok istorije | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala