- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Zavaravajuća odluka i zakasneli potez“: Reakcija iz Sirije na delimično ukidanje američkih sankcija

© AP Photo / Ghaith AlsayedZemljotres
Zemljotres - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Američka administracija saopštila je da na 180 dana iz sankcija Siriji izuzima aktivnosti koje se odnose na saniranje posledica razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju. Ministarstvo inostranih poslova Sirije objavilo je da smatra da odluka Vašingtona o delimičnom ukidanju sankcija Damasku – dovodi u zabludu.
„Zavaravajuća odluka američke administracije o delimičnom i privremenom zamrzavanju nekih jednostranih, prinudnih i smrtonosnih mera, kojima je podvrgnut sirijski narod, nije ništa drugo do ponovljena kopija ranijih indikativnih odluka“, navodi se u saopštenju MIP-a Sirije, koju je objavila agencija SANA.
Sirijsko Ministarstvo pozvalo je Vašington da prekine svoje jednostrane prinudne akcije protiv Sirije i zatražilo od zemalja i međunarodnih organizacija da „zahtevaju ukidanje nehumanih blokada, uvedenih sirijskom narodu“.
Sirijski poslanih Muhamed Hair al-Akam je u intervjuu za Sputnjik odluku Vašingtona nazvao zakasnelim korakom. On smatra da je to trebalo uraditi ranije, jer je sada izgubljena mogućnost da se spasu ljudi koji su se našli pod ruševinama.
Prema njegovim rečima, odluka o privremenom ukidanju sankcija je doneta uzevši u obzir da bi ih „brojne zemlje svakako prekršile kako bi pomogle Siriji, a Vašington u tom slučaju ne bi mogao ništa da prigovori“.
Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da Rusija poziva Zapad da ukine sankcije Siriji koje sprečavaju pružanje humanitarne pomoći toj zemlji nakon zemljotresa.
Američko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je odlučilo da se do 8. avgusta 2023. godine (180 dana) američke sankcije neće odnositi na aktivnosti povodom saniranja posledica zemljotresa Siriji. Konkretno, reč je o transferu novca u Siriju ili iz nje. U saopštenju se dodaje da odluka, istovremeno, ne dozvoljava transakcije povezane sa naftom, saradnju sa sankcionisanim licima i Vladom republike.
Podsećanja radi, zapadne zemlje ne pomažu Siriji i njenom narodu nakon zemljotresa zbog sankcija koje su već godinama na snazi protiv sirijskih vlasti ali i, kako smatraju ruski eksperti, zbog prijateljskih odnosa Damaska i Moskve. Oni pružaju podršku isključivo nevladinim organizacijama koje sprovode razne antisirijske akcije.
Zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihtera u ponedeljak rano ujutro pogodio je jugoistočnu Tursku i Siriju. Oko 13.25 dogodio se još jedan zemljotres – jačine 7,6 stepeni, saopštili su turski seizmolozi. Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Sirije u razornom zemljotresu poginulo je 1.387 ljudi, dok je povređenih 2.326.
Posledice razornog zemljotresa u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SVET
Kako Zapad ćutke razara Sirijce nakon zemljotresa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala