- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vašington poručio Moskvi: Spremni smo...

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su spremne za dijalog sa Rusijom u okviru Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) i razočarane time što Moskva povezuje realizaciju sporazuma sa situacijom oko Ukrajine, izjavila je zamenica državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja Boni Dženkins tokom virtualnog brifinga.

„SAD su apsolutno zainteresovane za obnavljanje kontakata sa Rusijom kako bismo se ponovo vratili pregovorima o strateškoj stabilnosti i obnovili inspekcije“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, cilj Vašingtona je da jasno stavi do znanja da je spreman za sastanak, kada i Moskva bude spremna.
Zamenica je poručila da SAD nameravaju da „prouče načine“ za obnavljanje dijaloga sa Rusijom.
Dženkins je istakla da je realizacija START-a izuzetno važna za nacionalnu bezbednost SAD.
Prethodno je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov izjavio da je teško zamisliti da američki oficiri vrše inspekciju ruskih vojnih objekata kada su strana u sukobu u Ukrajini.
Ranije su mediji objavili da je Amerika prvi put optužila Rusiju za kršenje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja jer Moskva nije dozvolila američkim inspektorima da uđu u ruska nuklearna postrojenja, a takođe je odbila da razgovara o poteškoćama koje su se javile u okviru sporazuma. Rusija je odgovorila da je Vašington svojim akcijama sam potkopao principe realizacije Sporazuma START u delu koji se tiče nedeljivosti bezbednosti.
Sporazum između Rusije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja potpisan je 8. aprila 2010. godine u Pragu. Ovaj sporazum zamenio je Ugovor o strateškom ofanzivnom naoružanju iz 1991. godine i, nakon stupanja na snagu, zamenio je Ugovor o smanjenju strateških ofanzivnih potencijala iz 2002. godine. Moskva i Vašington su 3. februara 2021. razmenili note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu sporazuma o produženju Ugovora na pet godina. Sporazum ističe 2026. godine.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije zgrada panorama RF MID Rusija  - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
RUSIJA
Rusija odbacuje optužbe Vašingtona o nepoštovanju Sporazuma o strateškom naoružanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala