- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski centar: Sirijci stradaju zbog sankcija Zapada; Ruska vojska spasila iz ruševina 47 ljudi

© AP Photo / Omar SanadikiRuševine nakon razornog zemljotresa u Siriji
Ruševine nakon razornog zemljotresa u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Većina građana Sirije preživljava patnje zbog sankcija Zapada ali se posle razornog zemljotresa pomoć šalje i na teritorije koje nisu pod kontrolom Damaska, izjavio je na brifingu zamenik rukovodioca ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana, general-major Oleg Jegorov.

„U isto vreme veći deo stanovništva na ostatku teritorije trpi zbog sankcija Zapada u oblasti zdravstva, industrije, energetike, prehrambene industrije, građevinarstva, saobraćaja i drugih sektora sirijske privrede“, rekao je Jegorov na brifingu.

Kako je dodao, sirijska vlada bez obzira na postojeće logističke probleme, nastavlja da obezbeđuje isporuke humanitarne pomoći u pogođene regione. Pomoć stiže morskim putem u luke Latakija i Tartus.

Ruska pomoć

Ruska vojska pružila je medicinsku pomoć 240 sirijskih građana a organizovana je i raspodela 44,5 tona humanitarne pomoći, naveo je Jegorov.
„Od 6. februara iz ruševina je spaseno 47 ljudi, medicinska pomoć je stigla do 240 ljudi a organizovana je raspodela 44,5 tona pomoći onima kojima je potrebna“, navodi se u saopštenju.
Jegerov je upozprioi da se strane organizacije izbegavaju da pruže pomoć Siriji.
U skladu sa mandatom UN humanitarna pomoć se uvozi u Siriju preko trangraničnog koridora Bab-el-Hava u Idlibu na teritoriju koja nije pod kontrolom Damaska, ističe se u saopštenju.

Ruski spasioci organizuju rad 50 spasilaca iz UAE

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da Oružane snage Rusije nastavljaju pružanje pomoći u Siriji, a u okviru humanitarne operacije nakon zemljotresa, u toku su terenske aktivnosti u cilju organizacije rada 50 spasilaca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Navodi se da su spasioci iz UAE već doputovali i smešteni su u Džebli.
Resor dodaje da je ranije 10 aviona iz UAE dostavilo Damasku 400 tona humanitarne pomoći.
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Sirije u razornom zemljotresu poginulo je 1.387 ljudi, dok je povređenih 2.326.
Ambasada Sirije u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
SVET
Postoji način da Srbi pomognu narodu Sirije i pored zapadnih sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala