- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija isporučila Siriji 20 tona pomoći – u humanitarnu akciju se uključuje i Sputnjik

© AP Photo / Omar SanadikiRuševine nakon razornog zemljotresa u Siriji
Ruševine nakon razornog zemljotresa u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Siriju, Rusija je jedna od retkih zemalja koja je odmah pritekla u pomoć. U bazu Hmejmim sleteo je prvi ruski avion sa 20 tona potrepština, a u prikupljanje humanitarne pomoći za stanovnike pogođenih područja uključio se i Sputnjik.
Skoro 11 miliona Sirijaca trpi posledice razornog zemljotresa koji je pogodio njihovu zemlju: mnogi od njih više nemaju mesto za život, ali ni osnovne potrepštine – hranu i odeću. Rusija je jedna od retkih zemalja koja je u prvim satima nakon tragedije u područja pogođena zemljotresom u Siriji poslala spasioce.
U akciju prikupljanja pomoći uključio se i Sputnjik – uz pomoć humanitarne organizacije „Doktor Liza“ organizovan je punkt u centru Moskve gde će se se donositi humanitarna pomoć za Siriju. On će biti otvoren od 10. do 17. februara.

Rusija dostavila u Siriju humanitarnu pomoć

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojno-transportna avijacija isporučila više od 20 tona humanitarnog tereta u Siriju.
„Prvi avion vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije stigao je u Siriju u rusku avio-bazu Hmejmim sa ruskom humanitarnom pomoći za stanovnike zemlje pogođene zemljotresom. Avion Il-76 VTA isporučio je više od 20 tona humanitarne pomoći na aerodrom Hmejmim“, saopštila je ruska vojska.
Kako je precizirano, dopremljena su ćebad i više od 4.500 tone hrane.
Podsećanja radi, zapadne zemlje ne pomažu Siriji i njenom narodu nakon zemljotresa zbog sankcija koje su već godinama na snazi protiv sirijskih vlasti ali i, kako smatraju ruski eksperti, zbog prijateljskih odnosa Damaska i Moskve. Oni pružaju podršku isključivo nevladinim organizacijama koje sprovode razne antisirijske akcije.
Ljudi na ulici sirijskog grada Alepa pogođenog zemljotresom - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
SVET
Dva razloga zašto Zapad ne pomaže žrtvama zemljotresa u Siriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala