Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko: Srbija je bila, jeste i biće na svojoj zemlji, a Hil samo potvrđuje prave namere SAD

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Američki ambasador u Beogradu pod lažnom parolom "odluka je na Srbiji" neumorno nastavlja da gura tzv. francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju, revnosnije čak i od same Evropske unije, napisao je na Telegramu ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.
"Srbima se čak obećava skoro uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu u skladu sa Briselskim sporazumima. Naravno, pitanje ZSO je hitno – taj dogovor kosovskoalbanski vrh, pod pokroviteljstvom SAD, ne ispunjava već deset godina!", naveo je on.
Zamisao je jednostavna, smatra ambasador.
"S obzirom na jednu od tačaka plana (ključnu za Zapad) o neprotivljenju Beograda članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama, tj. saglasnošću sa time da je tzv. Kosovo međunarodno-pravni subjekat (zar to nije priznanje?), svašta se može obećati. Na kraju krajeva, ako se francusko-nemačke ideje sprovedu u delo, jedino kosovski Albanci, preciznije Vašington, biće glavni u pokrajini", napisao je Bocan-Harčenko.
Drugi aspekt je prisiljavanje Srbije da se pridruži nelegitimnim sankcijama EU protiv Rusije, naveo je on.

"Odakle Hilu ideja da je većina Srba protiv Rusije nije jasno. Činjenice pokazuju upravo suprotno", rekao je ambasador i dodao da američki ambasador, uprkos zdravom razumu, zaključuje da Srbija neuvođenjem sankcija navodno ostaje na 'ničijoj zemlji'.

"Srbija je bila, jeste i biće na svojoj zemlji. Čudno je da neko smatra da ima pravo da to negira", zaključuje ambasador.

Kao još jedan zanimljiv detalj Bocan-Harčenko navodi nedavno poređenje Srbije i Severne Koreje od strane američkog ambasadora.
"Zašto Hil odjednom pominje u srpskom kontekstu suverenu, nezavisnu od američkog uticaja Severnu Koreju? Kao što se zna, Vašington vodi politiku zaoštravanja situacije oko Korejskog poluostrva, pojačavanja sankcija Pjongjangu – ne samo sankcija UN, već i svojih sopstvenih, koje nemaju nikakve veze sa međunarodnim pravom, ne dovode do popuštanja zategnutosti, već do humanitarnih problema. Dakle, ovo nije ništa drugo do pretnja Beogradu. Što samo potvrđuje prave namere SAD", piše ruski ambasador.
"I na kraju – o poređenju tako 'omiljenom' Hilu: Srbija, kaže, ne uvodi sankcije 'duže nego što su Rusi zadržali Herson'. Podsetimo se da je ruski grad Herson osnovala ruska carica Katarina Velika juna 1778. godine. Upravo u brodogradilištima u Hersonu izgrađeni su prvi brodovi naše slavne Crnomorske flote. U istoriju grada su upisana imena nepobedivih ruskih vojskovođa Fjodora Ušakova i Aleksandra Suvorova", piše ambasador.
"U martu 1944. godine, sovjetska vojska je herojski oslobodila Herson od nacističkih osvajača. Glavna udarna snaga bila je 49. gardijska streljačka divizija pod komandom legendarnog Vasilija Margelova. Ista ona divizija koja je nekoliko meseci kasnije, oktobra 1944. godine, rame uz rame sa jugoslovenskom braćom po oružju isterala naciste iz srpskog grada Pančeva, a potom učestvovala u oslobađanju Beograda", podseća on.
"U septembru 2022. godine, na referendumu organizovanom striktno u skladu sa međunarodnim pravom, stanovnici Hersona su se opredelili i zauvek se vratili u Rusiju, u svoju istorijsku Otadžbinu. Teritorijalni integritet naše zemlje, njena nezavisnost biće obezbeđeni. To se desilo više puta u istoriji. Tako će biti i sada", zaključuje Bocan-Harčenko.
Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
SRBIJA
Hil izgubio kompas: U Srbiji otvoreno zastupa kolonijalnu silu
Aleksandar Bocan Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
SRBIJA
Bocan-Harčenko: Srbija zna da se odupre pritiscima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala