- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berlin: Nemamo potvrde da su teze američkog novinara o napadu na „Severni tok“ tačne

© Sputnik / Igorь ZaremboNemačka zastava
Nemačka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Nemačka nema podatke koji potvrđuju teze američkog novinara Sejmura Herša o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“, rekla je novinarima predstavnica Vlade Nemačke.
„Federalna vlada nema nikakve dokaze koji na bilo koji način potvrđuju tezu ili tvrdnje navedene u članku“, navela je predstavnica nemačkog kabineta ministara.
Američki novinar Sejmur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Sevenrog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Predsednik SAD Džozef Bajden je doneo odluku o diverziji na „Severnim tokovima“ posle devet meseci tajnih razgovora s timom za nacionalnu bezbednost SAD, navodi Herš. Pentagon je kasnije za Sputnjik naveo da SAD nemaju veze s eksplozijama na ruskim gasovodima.
Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra prošle godine istovremeno na dva kraka ruskih izvoznih gasovoda za Evropu – „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.
Operater „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštila je da je na gasovidima pričinjena materijalna šteta bez presedana i da je nemoguće oceniti kada će ona biti popravljena.
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
RUSIJA
Peking: SAD dužne da objasne navode američkog novinara o diverziji na "Severnom toku"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala