- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zvezda je rođena: Studija otkriva složenu hemiju unutar „kolevki zvezda“

© Foto : ESA/Herschel/NASA/JPL-CaltechVrtlog gasa i prašine u molekularnom oblaku Bika (TMC-1), koji je posmatrala svemirska opservatorija Geršelj.
Vrtlog gasa i prašine u molekularnom oblaku Bika (TMC-1), koji je posmatrala svemirska opservatorija Geršelj. - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Međunarodni tim istraživača na čelu sa Univerzitetom Kolorado objasnio je kako se određeni organski molekuli formiraju unutar „kolevki zvezda“. U ovim ogromnim međuzvezdanim oblacima, molekuli međusobno deluju milionima godina da bi ustupili mesto mladim zvezdama i planetama.
Astronomi su se usredsredili na molekularni oblak Bika (TMC-1), otkrivši da bi jednostavan molekul orto-benzena mogao biti kritičan korak u hemijskoj evoluciji organskih molekula.
„Ovi hladni molekularni oblaci stvaraju prve gradivne blokove koji će na kraju formirati zvezde i planete“, rekao je u saopštenju Džordi Bouman, profesor na Univerzitetu Kolorado i vođa studije.
„Međutim, bez obzira na ekstremnu hladnoću njihovih okruženja (sa temperaturama od približno -263 stepena Celzijusa, samo deset stepeni iznad apsolutne nule), čini se da se u zvezdanim rasadnicima odvija složena hemijska interakcija“, rekao je tim.
Istraživači su otkrili da TMC-1, koji je 440 svetlosnih godina udaljen od Zemlje, ima iznenađujuće koncentracije veoma velikih molekula, sa prstenovima od pet atoma ugljenika u obliku pentagrama.
Takođe su otkrili da relativno jednostavan molekul, orto-benzen, formiran od prstena od šest atoma ugljenika sa četiri atoma vodonika, lako stupa u interakciju sa drugim molekulima i da za to nije potrebno mnogo toplote.
Na ovaj način se može kombinovati da bi se formirao širok spektar većih organskih molekula.
Tokom posmatranja, bilo je moguće primetiti da se orto-benzen i metil-radikali, još jedna uobičajena komponenta molekularnih oblaka, lako kombinuju da bi se formirala veća i složenija organska jedinjenja.
Rezultati pokazuju oblake zvezdanog gasa koji sadrže otprilike istu mešavinu organskih molekula koju su astronomi primetili na TMC-1 pomoću teleskopa.
Kao rezultat toga, stručnjaci su zaključili da se čini da je orto-benzen glavni kandidat za jačanje organske hemije u gasnoj fazi koja se javlja u ovim „kolevkama zvezda“.
Nebeska spirala - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriveno poreklo neobičnih laserskih snopova nad Havajima /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala