- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Helikopteri Mi-28 (levo) i Ka-52  - Sputnik Srbija

UŽIVO Grupa američkih kongresmena traži od Bajdena da prekine da pruža pomoć Kijevu

Pratite nas
U toku je 351. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Rusija stabilno napreduje u području Severska i Artjomovska (Bahmuta), nakon kojih im se otvara put za Slavjansk i Kramatorsk. Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je da se održi mirovna konferencija, posle koje Rusija neće ostati pobednik.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:46 09.02.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.
Kako javljaju lokalni mediji, čuju se eksplozije u Kramatorsku i Slavjansku u DNR, kao i u Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti.
20:50 09.02.2023
Berlin šalje Bratislavi dva PVO sistema kratkog dometa
Nemačka će Slovačkoj besplatno i trajno predati dva stacionarna sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa „mantis“ za zaštitu istočne granice sa Ukrajinom, saopštila je portparolka slovačkog Ministarstva odbrane Martina Kakaščikova.
Sa druge strane, ministar odbrane Jaroslav Nađ istakao je visok kvalitet ovih sistema.
„Uspeli smo da se dogovorimo o pomoći Slovačkoj u vidu najsavremenije tehnike. Nemačka će nam predati dva kompleta sistema ‘mantis’ ukupne vrednosti 120 miliona evra. Pri tome će nam ovi sistemi biti predati besplatno i za stalno. Radi se o dopuni našoj PVO. Uskoro će početi obuka naših vojnika u upravljanju ovim sistemima. Predaja ove savremene tehnike predstavlja ocenu doprinosa Slovačke podršci Ukrajini“, napisao je Nađ na društvenim mrežama.
„Mantis“ je stacionarni sistem PVO kratkog dometa. Predviđen je za zaštitu konkretnih objekata od raketa, artiljerije, mina, kao i dronova i krstarećih raketa.
19:39 09.02.2023
Situacija oko Zaporoške nuklearne elektrane ostaje veoma krhka i nestabilna, do još jedne rotacije radnika IAEA u elektrani nije došlo zbog situacije u regionu i „jakih eksplozija“, izjavio je generalni direktor međunarodne agencije Rafael Grosi na sastanku sa direktorom „Rosatoma“ Aleksejem Lihačovim u Moskvi.
„Navešću primer: danas je trebalo da se obavi još jedna rotacija našeg personala. Jedna grupa trebalo je da napusti stanicu, a druga da je zameni. Ali, nažalost, ovo je moralo da bude odloženo zbog situacije koja vlada u regionu, zbog jakih eksplozija“, dodao je Grosi.
18:43 09.02.2023
Grupa američkih kongresmena podnela je rezoluciju u kojoj se od predsednika SAD Džozefa Bajdena traži da prekine da pruža pomoć Ukrajini.
17:30 09.02.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Ukrajina započela rat, mi nastojimo da ga okončamo
16:54 09.02.2023
Bajden još nije odlučio da li će posetiti Varšavu
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je novinarima tokom kratkog razgovora u Beloj kući da još uvek nije odlučio kada će i da li će sigurno otputovati u Poljsku.
Pored toga, Bela kuća je ove nedelje saopštila da ne isključuje mogući odlazak Bajdena u Ukrajinu u doglednoj budućnosti, iako Vašington za sada nema ništa da objavi po ovom pitanju.
16:31 09.02.2023
Premijer Portugalije Antonio Košta izjavio je u Briselu da ta zemlja nema mogućnosti da Ukrajini usporuči lovce, jer su svi avioni angažovani.
„Nije to crvena linija. Portugalija ima ukupno 27 lovaca F-16 AM, ali oni već imaju različite obaveze u okviru NATO-a. Sva sredstva koja imamo su deo misija bez kojih ne možemo“, rekao je Kosta, prenosi „Si-En-En“ na španskom.
On je naveo da je Lisabon učinio sve što je u njegovoj moći da od početka sukoba podrži Kijev, uključujući isporuku tri tenka „leopard 2“.
16:27 09.02.2023
„Rosatom“: Moskva spreman za saradnju u formiranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearke
Generalni direktor ruske državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov rekao je da je ruska strana spremna da nastavi rad u vezi s inicijativom generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija o zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearke, saopštio je „Rosatom“ nakon pregovora dveju strana, održanih u četvrtak u Moskvi.
16:19 09.02.2023
Mediji: Niko iz EU se nije obavezao da preda borbene avione Kijevu
Nijedan od evropskih lidera za sada nije objavio da namerava da Ukrajini preda avione, prenosi agencija „Blumberg“, pozivajući se na zvaničnika Evropske unije.
„Evropski lideri su stavili do znanja Vladimiru Zelenskom da su spremni da pruže još više vojne pomoći Ukrajini, ali za sada se niko nije obavezao da će isporučiti borbene avione“, navodi se u saopštenju agencije.
15:38 09.02.2023
U bivšoj fabrici u Darnickom okrugu Kijeva dogodila se eksplozija, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.
Ispod ruševina su pronađene tri osobe, a jedna osoba je poginula.
15:32 09.02.2023
London je svestan mogućeg rizika od eskalacije zbog isporuke oružja Kijevu, ali ostaje privržen svom pristupu, piše list „Telegraf“, pozivajući se na predstavnika kabineta britanskog premijera.
„Svesni smo mogućih rizika od eskalacije. Ali sve vreme smo bili uvereni da je pristup koji koristimo najbolji i najbrži način da pomognemo Ukrajini da okonča ovaj sukob, koji izgleda odražava interese svih strana“,citira list portparola premijera.
On je napomenuo da britanske vlasti, kada donose odluke o naoružavanju Ukrajine, to čine „pažljivo i promišljeno“.
14:27 09.02.2023
Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Velikom Britanijom, uvode sankcije protiv sedam članova sajber grupe Trikbot, koja je, prema navodima američkih vlasti, bazirana u Rusiji, navodi se u saopštenju koje je u četvrtak objavilo Ministarstvo finansija SAD.
„Danas SAD, u koordinaciji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, unose u sankcioni spisak sedam osoba koji su članovi ruske kriminalne sajber grupe Trikbot“, navodi se u tekstu.
14:18 09.02.2023
EU radi na 10. paketu sankcija i smatra da je fer i zakonito korišćenje ruskih sredstava za obnovu Ukrajine, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji za novinare posle učešća ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na samitu EU.
„EU ostaje u potpunosti posvećena vršenju pritiska na Kremlj. U toku je rad na desetom paketu sankcija“, rekao je Mišel.
„Što se tiče zamrznute imovine (Ruske Federacije), fer je i zakonito da se ona koristi za Ukrajinu, za obnovu Ukrajine“, istakao je on.
Šefica evropske diplomatije Ursula Fon der Lajen izjavila je da će novi paket sankcije uključiti sankcije protiv ruskih vojnih lica i novinara, kao i nova izvozna ograničenja u visini od 10 milijardi evra.
13:33 09.02.2023
Vladimir Zelenski, govoreći u četvrtak u Savetu Evrope u Briselu, pozvao je evropske zemlje da Ukrajini pruže moderno oružje.
"Zahvalan sam svima koji razumeju koliko su Ukrajini potrebni artiljerijski sistemi, granate za njih, savremeni tenkovi, rakete dugog dometa, moderna avijacija. Hvala svima koji nam pružaju takvu pomoć. Moramo povećati dinamiku našeg zajedničkog rada i biti moćniji od potencijala koji agresor može da mobiliše“, obratio se Zelenski prisutnima.
Zelenski se obratio i Evropskomparlamentu i zahvalio liderima EU što pažljivo prate događaje u Ukrajini, kao i na zajedničkojborbi za slobodnu i nezavisnu Evropu.
13:25 09.02.2023
Vladimir Zelenski stigao u Brisel na samit EU. Predsednik Mađarske Viktor Orban ga jedini nije dočekao aplauzom.
13:23 09.02.2023
Beloruski graničari presreli ukrajinski dron Beloruski graničari presreli su ukrajinsku bespilotnu letelicu, opremljenu video-kamerom za izviđanje, saopštila je pres-služba Državnog graničnog komiteta Belorusije.
„Incident se dogodio 8. februara u blizini državne granice u Stolinskom rejonu. Beloruski graničari su pronašli bespilotnu letelicu, koju je ukrajinska strana uputila ka beloruskoj teritoriji“, navedeno je u saopštenju.
Dron je onesposobljen radio-elektronskim oružjem, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da su tokom prošle godine zabeleženi slični slučajevi, 2. i 16. novembra.
12:40 09.02.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
◾Oružane snage Rusije likvidirale su oko 90 vojnika Oružanih snaga Ukrajine tokom ofanzive u pravcu Donjecka;
◾Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski avion Su-25 kod Hersona;
◾Oružane snage RF uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara;
◾Oružane snage RF likvidirale su 30 ukrajinskih vojnih i uništile jedan artiljerijski sistem M777 u pravcu Kupjanska;
◾Više od 110 vojnika i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti uništila je grupa „Centar“;
◾Oružane snage RF uništile su četiri skladišta artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Slavjanska, Avdejevke i Malinovke u DNR;
◾Ruske oružane snage likvidirale su 85 vojnika Oružanih snaga Ukrajine na području Vodjanova i Ugljedara u DNR.
12:25 09.02.2023
Šefica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, na sastanku u Briselu sa Vladimirom Zelenskim, pozvala je zemlje EU da obezbede Ukrajini raketne sisteme dugog dometa i borbene avione.
„Naredni korak zemalja EU treba da budu isporuku raketnih sistema dugog dometa i borbenih aviona koji su vam potrebni da zaštitite slobodu“, rekla je Metsola.
Zelenski je u četvrtak doputovao u Brisel kako bi prisustvovao samitu EU na kojem će se razgovarati o povećanju vojne, političke i finansijske podrške Kijevu. Obratiće se i Evropskom parlamentu.
12:16 09.02.2023
Vladimir Zelenski stigao na samit EU u Brisel.
11:54 09.02.2023
Mađarska neće ratifikovati članstvo Ukrajine u EU dok se ne reši problem ugnjetavanja mađarske nacionalne manjine u Zakarpatju, izjavio je šef administracije mađarskog premijera Gergej Gujaš.
„Želeo bih da vam skrenem pažnju na činjenicu da smo podržali davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU, ali smo jasno stavili do znanja da ako ne bude napretka po pitanju nacionalnih manjina, onda neće biti ni mađarske ratifikacije... Ukrajinski zakon o jeziku i zakon o obrazovanju su daleko od evropskih standarda“, rekao je Gujaš na brifingu vlade.
Na pitanje da li bi Mađarska podržala ulazak Ukrajine u NATO, Gujaš je odgovorio da „svaka zemlja može da podnese zahtev za stupanje u NATO“, ali „ulazak Ukrajine u NATO sada bi značio svetski rat“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala