- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tursku pogodio najveći zemljotres u istoriji: Seizmolog upozorava na mogućnost novog potresa

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZemljotres u Turskoj
Zemljotres u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Zemljotres koji je pogodio Tursku zahvatio je površinu od 470 kilometara i s obzirom na razmere pogođene teritorije ovo je najjači zemljotres u istoriji zemlje, rekao je za Sputnjik turski seizmolog Dogan Perinček.

„Ovo je ogromna tragedija. Zemljotres je zahvatio ogromnu teritoriju od 470 kilometara. Poređenja radi, dužina Mramornog mora je oko 250 kilometara. Potresi koji su usledili nakon zemljotresa dostizali su 6,6 stepeni – dakle bili su skoro jednaki glavnom udaru. Po razmerama teritorije koju je pogodio ovo je verovatno prvi ovakav zemljotres u Turskoj“, ocenio je ekspert.

On je podsetio da je Turska preživela mnogo zemljotresa na tektonskim rasedima – na primer zemljotres u Erzindžanu 1939. godine imao je magnitudu 7,9 jedinica Rihterove skale, ali je zahvatio mnogo manje područje.
Međutim, Perinček objašnjava da je sada zemljotres obuhvatio veliku teritoriju jer je epicentar bio na mestu gde se u jednoj tački spajaju dva raseda – rased Mrtvog mora i istočnoanadolski rased.
„Kahramanmarašm se nalazi baš pored te tačke. Dakle, zemljotres se dogodio na mestu gde se spajaju ta dva raseda što je i odredilo njegove destruktivne razmere. Ovo nije standardna situacija“, ističe seizmolog.

Povećana seizmička aktivnost u Čanakaleu

Perinček se više od 10 godina bavi svakodnevnim praćenjem i analizom seizmičke aktivnosti u zemlji koristeći posebne karte. Kako kaže, u poslednjih 10 dana beleži povećanu seizmičku aktivnost u Čanakaleu (lučki grad na obali Dardanela) iz pravca Mramornog mora.

„Već tri godine predviđam zemljotres u Čanakaleu. Rased koji prolazi u tom području otprilike jednom u 250 godina izazove zemljotres jačine od oko sedam stepeni. Tamo se poslednji put dogodio zemljotres pre 287 godina. Sada je ponovo vreme, u svakom trenutku može da počne podrhtavanje. Zapažanja iz Mramornog mora potvrđuju ovu pretpostavku“, rekao je Perinček.

Snažni zemljotresi koji su pogodili Tursku i Siriju odneli su najmanje 15.383 života. Operacije potrage i spasavanja se nastavljaju.
Izvlačenje stradalih iz ruševina nakon razornog zemljotresa u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
SVET
Više od 20.000 žrtava zemljotresa, iz ruševina posle 88 sati spasena porodica sa troje dece /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala