- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Spejsiks“: Preduzete mere da Ukrajina ne koristi satelitski internet za kontrolu dronova

Misija Starlink - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Američki proizvođač svemirskih letelica i korporacija za satelitske komunikacije „Spejsiks“ preduzela je korake da spreči ukrajinsku vojsku da koristi satelitski internet servis kompanije „Starlink“ za kontrolu dronova u regionu tokom sukoba sa Rusijom, rekla je predsednica „Spejsiksa“ Gvin Šotvel.
„Starlink“, koji je obezbedio ukrajinskoj vojsci širokopojasne komunikacije, nikada nije trebalo da bude korišćen u vojne, već u humanitarne svrhe, ali su Ukrajinci to iskoristili na načine koji nisu deo bilo kakvog sporazuma, rekla je Šotvel na konferenciji za novinare u sredu u Vašingtonu.
Šotvel je, povodom izveštaja da je ukrajinska vojska koristila uslugu „Starlinka“ da kontroliše dronove, rekla da je Ukrajina efikasno koristila bespilotne letelice za uočavanje neprijateljskih položaja, gađanje velikog dometa i bacanje bombi i da u vezi sa tim postoje stvari koje se mogu učiniti da bi bila ograničena sposobnost ukrajinske vojske da to radi, kao i da su već učinjene.
Ona je odbila da kaže koje mere je „Spejsiks“, kompanija milijardera Ilona Maska, preduzeo, preneo je Rojters.
Korišćenje „Starlinka“ za kontrolu dronova prevazišlo je okvire sporazuma postignutog sa ukrajinskom vladom, rekla je Šotvel, podsećajući da je ugovor namenjen za humanitarne svrhe, kao što je pružanje širokopojasnog interneta bolnicama, bankama i porodicama pogođenim sukobima.
„Spejsiks“ je privatno isporučio kamione sa „Starlinkovim“ terminalima Ukrajini, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da komunicira tako što će se povezati sa gotovo 4.000 satelita koje je „Spejsiks“ lansirao u nisku orbitu Zemlje.
Zapadne vlade, uključujući SAD i Francusku, platile su isporuke „Starlink“ terminala Ukrajini pored onih koje je privatno finansirao „Spejsiks“.
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kijev optužio Maska: Guši nas na Tviteru
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
RUSIJA
"Kako je u Bahmutu": Mask i Medvedev razmenili seriju poruka na Tviteru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala