- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija će nastaviti da razvija avio-industriju

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Rusija ne treba da se zadovoljava očuvanjem avio-industrije, već da obezbedi njen razvoj i on će biti obezbeđen, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„U uslovima u kojima živimo, mi smo jednostavno prinuđeni ne samo da očuvamo industriju – ne možemo da se rukovodimo tako malim zadacima kao što je očuvanje nečega. Moramo da obezbedimo razvoj. I on će biti obezbeđen“, istakao je Putin na sastanku sa predstavnicima avio-industrije.
On je ocenio da je doneta ispravna odluka da se strani avioni ostave u zemlji, ističući da Rusija „nije bezobrazna ni prema kome“ i da je spremna da ih plati.
„(Ministar saobraćaja) Vitalij Genadjevič (Saveljev) doneo je malo voluntarističku odluku i ostavio ih sve kod nas. I ispravno je uradio, jer se oni prema nama ponašaju bezobrazno“, rekao je Putin i dodao da se Rusija ni prema kome ne ponaša bezobrazno, ali da se na bezobrazluk mora odgovarati po principu – u Rimu – rimski.
„Štaviše, nismo ni prema kome bezobrazni. Spremni smo da ih platimo, ali jednostavno ne možemo da urušimo industriju“, zaključio je šef države.
On je dodao da je savremena saobraćajna infrastruktura u potpunosti u skladu sa nacionalnim razvojnim ciljevima Rusije.
„Želim da istaknem da ćemo nastaviti da razvijamo aerodromsku, saobraćajnu i navigacionu infrastrukturu zemlje, gradićemo moderne aerodrome i rekonstruisati postojeće. To su, naravno, obimni državni planovi koji se (sprovode) u potpunosti u skladu sa našim nacionalnim razvojnim ciljevima“, konstatovao je predsednik.
Kako je naveo, efikasnost suočavanja Rusije sa pretnjama koje su joj stvorene u ekonomskoj sferi bila je neočekivana za zemlje kolektivnog Zapada.
„Činjenica da su se pojedine grane industrije suočile sa poteškoćama – da, to je bilo neizbežno. Ali mislim da je za mnoge od onih koji su pokušavali i pokušavaju da nam stvore probleme bilo neočekivano koliko se efikasno suprotstavljamo pretnjama koje su nam stvorene u ekonomiji“, objasnio je Putin.
Putin je naveo i da računa na blagovremenu isporuku novih aviona domaće industrije, uključujući i MS-21.
Prema njegovim rečima, sredstva za avio-industriju biće izdvajana iz realnosti u kojoj živimo: za poslednjih godinu i po dana izdvojeno je 229 milijardi rubalja (2,908 milijardi evra).
On je primetio da je u proteklih godinu i po dana, kada se zemlja prvi put suočila sa epidemijom, a potom i događajima koji su uslovili pokretanje specijalne vojne operacije, izdvojeno je 229 milijardi rubalja, a za ovu godinu obezbeđeno je više od 50 milijardi rubalja.
Ruski lider je naveo da će Rusija nastaviti da podržava avio-industriju i da će sigurno izaći na međunarodna tržišta sa domaćim avionima.
Putin je dodao da će se nastaviti i razvoj niskotarifnih avio-kompanija, jer ne mogu svi sebi da priušte da lete biznis klasom.
„Ova vrsta usluge je tražena, mora biti podržana i biće podržana“, zaključio je Putin.

Rusiji zavide, inače nas ne bi opsedali

Putin je na dodeli državnih nagrada radnicima avio-industrije izjavio da Rusiji zavide, inače se ne bi mešali u njene poslove.
„Jedan od nagrađenih je upravo rekao... da će nam tek zavideti. Nama i sada zavide, inače nas ne bi opsedali. U tome je stvar“, istakao je Putin.
On je dodao da će se Rusija „samo jačati iznutra i spolja“, uključujući i zahvaljujući trudu radnika industrije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala