- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Na redu je Azija: Lideri NATO-a i SAD pričaju kao misice, a prete celom svetu

© AP Photo / Jacquelyn MartinGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, levo, i državni sekretar Entoni Blinken, prisustvuju konferenciji za novinare, u sredu, 1. juna 2022. godine, u Stejt departmentu u Vašingtonu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, levo, i državni sekretar Entoni Blinken, prisustvuju konferenciji za novinare, u sredu, 1. juna 2022. godine, u Stejt departmentu u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Navodna zabrinutost Stoltenberga i Blinkena da bi u Aziji mogao izbiti sukob poput onog u Ukrajini, uz najavu dodatnog naoružavanja saveznika u Evropi izgleda kao ponašanje masovnog ubice koji policiji šalje poruku: Zaustavite me!
To kaže za Sputnjik politikolog Aleksandar Pavić uz ocenu da Blinken i Stoltenberg u stvari pale vatru, a onda izražavaju zabrinutost što se vatra razbuktala.
Poput takmičarki na izboru za mis, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i američki državni sekretar Entoni Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare uputili su poruku da se zalažu za mir u svetu. Dvojica „mirotvoraca“ posebno su zabrinuta da bi se ukrajinska kriza mogla sutra desiti u Aziji, ali im to ne smeta da nastave sa naoružavanjem saveznika u Evropi.

Kao masovni ubica što policiji šalje poruku: Zaustavite me

Već neko vreme oni rade na tome da NATO prošire na Aziju, „ili kao NATO ili kao pseudo-NATO“ i u taj plan je uključen i Japan, gde su SAD i NATO direktno odgovorni za remilitarizaciju koja je uveliko u toku. Naravno, dok su im usta puna mira u Evropi oni naoružavaju Ukrajinu uz nacističku simboliku, što se ne sme nikad zaboraviti.
„Teško je reći da li je ovo čista arogancija, cinizam ili je ovo taktika, ono što se zove 'geslajting'. Otprilike, govorite toliko očigledne neistine, toliko vaše reči i akcije odudaraju jedne od drugih i to zove 'geslajting' –pravite ljude ludima. Mislim da se nešto od toga radi svesno da bi se ljudi sludeli. Jer, u stvari, za NATO kao produženu ruku SAD apsolutno se vidi da ne odustaje od svojih ambicija da se jednopolarni svet održi, na bilo koji način. Ne odustaju od globalne ambicije i stvarno se obistinilo ono Orvelovo geslo 'rat je mir, sloboda je ropstvo neznanje je moć'“.

NATO i SAD bez „plana b“: Nema poraza ni kompromisa

Na pitanje da li im toliko loše ide u Ukrajini da sad nameravaju da otvore novi rat u Aziji, Pavić odgovara da oni koji vode Zapad, odnosno globalistička zapadna duboka država – udruženi neokonzervativci i neoliberali, nemaju „plan b“.
„Njima poraz ili čak kompromis nije opcija, jer cela Amerika koja treba da bude samo sredstvo globalne dominacije ne može da dominira ako dolar nije svetska rezervna valuta. Oni ne mogu da pristanu na manje od toga zato što se onda ceo njihov koncept ruši, ruši se cela njihova ideologija, konstrukcija, ceo njihov narativ koji ih održava na vlasti i kod kuće. Nažalost, kod njih ne postoji kompromis kao stvarna opcija, njima su mirovni sporazumi samo kupovina vremena, samo pokušaj zavaravanja i umrtvljavanja protivnika.“
Čak i kad gubi Zapad ne može da stane jer je poraz neprihvatljiv i zato svi zapadni lideri govore da Rusija ne sme da pobedi što je odraz razmišljanja zapadne duboke države, a to je opasno.
Nažalost, zapadna globalna duboka država poseduje oružje za masovno uništenje i iako optužuju Rusiju za pretnju nuklearnim oružjem, oni su ti koji guraju svet u pravcu mogućeg nuklearnog sukoba.

Najelegantniji izlaz: Puštanje Zelenskog niz vodu

Pavić ističe da bi bilo sjajno kad bi se američka sramota iz Avganistana ponovila, međutim Amerikanci ne priznaju taj poraz što pokazuje Blinkenova izjava od pre nekoliko meseci da je bilo potrebno „taktički se povući iz Avganistana“ upravo zbog rata u Ukrajini kog su očekivali.
„Tako da se od njih neće čuti priznanje poraza. Ovo nisu iste američke elite koje su vladale Amerikom tokom vijetnamskog rata i posle njega kad su ipak bili spremni da priznaju poraz. U Americi je, nažalost došlo do promene elita, a neokonzervativci i neoliberali su nova pojava u američkoj istoriji. Ne priznaju ničiji interese i ideologizovani su kao nijedan drugi vladajući establišment u Americi pre i zato poraz ne mogu da priznaju. Oni će jednostavno probati da otvore nova žarišta ili će eskalirati toliko da će svi morati da se povuku“.
Postoji jedna opcija koja im je na raspolaganju – da puste Zelenskog niz vodu tako što bi izazvali obračun unutar ukrajinskog establišmenta, što bi za njih bio najelegantniji izlaz. Problem je u tome što ne odustaju od svog cilja promene vlasti u Moskvi i Pekingu, tako da čak i da puste Zelenskog niz vodu, ne bi bili manje agresivni, zaključio je Pavić.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SVET
Šta se čita „između redova“ Bajdenovog govora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala