- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ministar unutrašnjih poslova Sirije: Ruska vojska nam aktivno pomaže nakon zemljotresa

© AP Photo / Omar SanadikPosledice razornog zemljotresa u Siriji
Posledice razornog zemljotresa u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Sirije Husein Maluf potvrdio je u razgovoru za Sputnjik da ruska vojska i spasioci vrlo aktivno pomažu i spasilačkoj akciji i raščišćavanju ruševina nakon razornog zemljotresa na teritoriji Sirije.
Ruska grupa, koja radi u provinciji Latakija, ima svu neophodnu, naprednu opremu, rekao je Maluf.
„Grupa ruskih vojnika i spasilaca izvukla je veliki broj ljudi. Zahvaljujući njihovom umešnom radu uspeli smo da spasemo živote čak i onima koji su bili pod ruševinama više od 48 sati. Posebno izdvajam rad ruskog kontingenta u gradu Džablu: tu je srušen vrlo veliki broj kuća. Ruski spasioci rade zajedno sa sirijskim kolegama. Ljudi koje je spasila ruska brigada upućuju se u Nacionalnu bolnicu u Latakiji: stanje većine njih je već stabilizovano“, izjavio je ministar.
Ruski vojnici i spasioci nastavljaju rad ne samo u Latakiji, nego i u drugim provincijama Sirije, koje su stradale u zemljotresu. U naredna dva dana na aerodrom u Latakiji stići će i dva aviona ruske pomoći.
Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Sirije, avioni zaista idu ne samo u rusku bazu Hmejmim, što pokazuje da su sirijski aerodromi spremni za prijem humanitarne pomoći.

Kleveta Vašingtona

Odgovarajući na pitanje zbog čega SAD ne dozvoljavaju većini zemalja da predaju pomoć Siriji, Husein Maluf je naglasio:
„Sve zamerke administracije SAD u vezi s dostavom humanitarne pomoći našoj zemlji, koju je pogodila stihija – predstavljaju neosnovane izmišljotine. Vašington i sve one zemlje koje su umešane u nametanje sankcija Siriji odgovorni su za smrt, bolest i lišavanja koja trpi sirijski narod bez lekova, specijalne tehnike i humanitarne pomoći. Potpuno je očigledno da nekoliko godina posle teškog rata naša zemlja prosto nije spremna sama da izađe na kraj s kataklizmom ovih razmera“.
Prema njegovim rečima, SAD svesno sprečavaju druge zapadne zemlje da pruže bilo kakvu pomoć sirijskom narodu.
Izvlačenje stradalih iz ruševina nakon razornog zemljotresa u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SVET
UŽIVO Broj mrtvih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 11.500, za tri dana 790 potresa /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala