- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba o Nikoli Tesli u Havani: 120 godina biletaralnih odnosa Srbije i Kube

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kulture SrbijeMinistarka Maja Gojković otvorila u Havani izložbu o Nikoli Tesli
Ministarka Maja Gojković otvorila u Havani izložbu o Nikoli Tesli - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina, rekao je jednom prilikom veliki naučnik i vizionar Nikola Tesla.
Na ove njegove reči podsetila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković koja je u Havani, na Kubi, otvorila izložbu „Energija za budućnost – NikolaTesla, razvoj hidroenergetike“, posvećenu jednom od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika.
„Ove reči najbolje oslikavaju njegov kosmopolitski duh, koji nijednog trenutka nije zaboravio odakle je i gde su mu koreni. Naša je sreća i neskriveni ponos da smo imali sunarodnika koji je obeležio 20. vek i prepoznatljiv je u svakom uglu planete“, rekla je Gojković, naglasivši da su Srbija i Kuba zemlje bogatih istorija i ponosnih ljudi, koji iznad svega cene slobodu i patriotizam.

Nikola Tesla – globalni simbol napretka

Izložba posvećena Nikoli Tesli održava se u godini obeležavanja 120 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i Kube.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kulture SrbijeIzložba „Energija za budućnost – NikolaTesla, razvoj hidroenergetike“, Havana
Izložba „Energija za budućnost – NikolaTesla, razvoj hidroenergetike“, Havana - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Izložba „Energija za budućnost – NikolaTesla, razvoj hidroenergetike“, Havana
„Nikola Tesla je globalni simbol nauke i napretka i sigurna sam da nema boljeg načina da Srbiju predstavimo Kubi. Ovo je važna karika u stvaranju naše zajedničke budućnosti i jačanju veza u oblasti kulture. Znajući da je upravo kultura najbolji način za povezivanje pojedinaca i zajednica, ova izložba značajan je korak u proširenju naše kulturne saradnje i što većem predstavljanju umetnika i institucija iz Srbije na Kubi i obratno“, poručila je Gojković.
Ona je rekla da je fenomen Tesla neizostavni deo popularne kulture 20. i 21. veka:
„Takvi velikani ispisali su najblistavije i najlepše stranice ljudske istorije. O tome svedoči i to što decenijama i vekovima nakon svog fizičkog odlaska, oni sa istim žarom podstiču ljudsku maštu i bude kreativnost. I to ne bilo koju kreativnost, već onu koja stremi najvišim vrhovima i za koju je ono što danas izgleda neizvodljivo, sutrašnja realnost“.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kulture SrbijeIzložba o Nikoli Tesli otvorena u godini kada se obeležava 120 godina biletaralnih odnosa Srbije i Kube
Izložba o Nikoli Tesli otvorena u godini kada se obeležava 120 godina biletaralnih odnosa Srbije i Kube - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Izložba o Nikoli Tesli otvorena u godini kada se obeležava 120 godina biletaralnih odnosa Srbije i Kube

Memorandum o razumevanju u oblasti filma

Ministarka Gojković je prethodno sa svojim kolegom, ministrom kulture Alpidiom Alonsom Grauom u Havani potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti filma između dve zemlje i tom prilikom zahvalila na podršci Kube po pitanju Kosova i Metohije, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i međunarodnom pravu.
Gojković i Alonso Grau su istakli da su Srbija i Kuba spremne da unapređuju sve vidove saradnje, na polju ekonomije, zdravstva, obrazovanja, nauke i posebno kulture koja, kako su naglasili, predstavlja jedan od najvažnijih segmenata svakog društva i temelj opstanka jednog naroda.
”Veoma smo zahvalni na podršci koju nam pružate, jer ste vi i zemlja heroja. Slični smo po kulturi i senzibilitetu”, istakao je ministar kulture Kube.
Gojković je ukazala da je potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti filma prvi korak u konkretizaciji saradnje na osnovu Programa saradnje u oblasti kulture, koji je potpisan prošle godine tokom posete tadašnjeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Kubi, saopštilo je Ministarstvo kulture.
Memorandum pruža mogućnost, saglasni su ministri, da se radi na razmeni iskustva i ostvaruju kooprodukcije, imajući u vidu bogatstvo dve kinematografije, kao i činjenicu da je Srbija lider u svom regionu, a Kuba u Latinskoj Americi.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kulture SrbijeMinistri kulture Srbije i Kube, Maja Gojković i Alpidio Alonso Grau razgovarali o budućoj saradnji dveju zemalja
Ministri kulture Srbije i Kube, Maja Gojković i Alpidio Alonso Grau razgovarali o budućoj saradnji dveju zemalja - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Ministri kulture Srbije i Kube, Maja Gojković i Alpidio Alonso Grau razgovarali o budućoj saradnji dveju zemalja

Saradnja u oblasti filmske produkcije

Ministri su ukazali na značaj promovisanja autorskog filma koji predstavljaju bogatstvo nacionalnih kultura i dogovorili nastavak održavanja nedelje srpskog filma na Kubi i kubanskog filma u Srbiji.
Alonso Grau je istakao da u kubanskoj kinematografiji radi veliki broj režisera i da sa srpskim kolegama mogu da razmene svoja iskustva pogotovo u oblasti filmske produkcije, kao i da žele da promovišu kubanski film u Srbiji i srpski film na Kubi.
„Želimo da naši stručnjaci odu u Srbiju i vide šta je to što se radi na polju produkcije i da isto tako kolegama iz Srbije ponudimo naša iskustva, odnosno da na Kubu dovedemo srpske stručnjake da našim najmlađim producentima podele svoja iskustva“, naglasio je on.

Unapređenje saradnje Srbije i Kube

Gojković i Alonso Grau razgovarali su i o saradnji u oblasti književnosti i izdavaštva, odnosno o prevodu knjiga kako srpskih pisaca na španski jezik, tako i kubanskih na srpski i da se omogući prisustvo srpskih umetnika na kulturnim manifestacijama na Kubi.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kulture SrbijeMinistri kulture Srbije i Kube dogovorili saradnju u oblasti filma i izdavaštva
Ministri kulture Srbije i Kube dogovorili saradnju u oblasti filma i izdavaštva  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Ministri kulture Srbije i Kube dogovorili saradnju u oblasti filma i izdavaštva
Razmotrili su i saradnju u oblasti baleta, muzike, plesa, likovne umetnosti, kao i oblasti animacija koje obe zemlje sve više razvijaju poslednjih godina.
Na sastanku je bilo reči i o saradnji ustanova kulture, posebno onih koji baštine istoriju odnosa dveju zemalja, kao što su Muzej Jugoslavije u Beogradu i Muzej revolucije u Havani i razmotrili mogućnost saradnje kroz razmenu izložbi.
Muzej Nikole Tesle u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
DRUŠTVO
Osam decenija od smrti Nikole Tesle: U Njujorku najavljena konferencija o velikom srpskom naučniku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala