- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Nova otkrića o diverzijama na gasovodima "Severni tok" treba da komentariše Bela kuća

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Rusija je više puta govorila o umešanosti Amerike i država NATO u eksplozije na gasovodima „Severni tok“ i navode koje je sada izneo američki novinar Simor Herš treba da komentariše Bela kuća, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Stav Rusije o umešanosti SAD i NATO više puta smo iznosili, ukazujući da oni to nisu ni krili, već su se hvalili na sva usta namerom da unište civilnu infrastrukturu kojom je Evropa dobijala ruske energente“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.
Kako je dodala, Moskva je takođe redovno ukazivala na odsustvo spremnosti Danske, Nemačke i Švedske da sprovedu otvorenu istragu i protivljenje da u njoj učestvuje Rusija iako je upravo Rusija pretrpela ogromne gubitke.
„Sve te činjenice sada treba da komentarišu u Beloj kući“, rekla je Zaharova.

Patrušev: Pitajte onog ko je i saopštio

Sekretar Saveta bezbednost Nikolaj Patrušev rekao je da nema podatke o tome ko stoji iza eksplozija na gasovodima.
"Pitajte onog ko je i saopštio. Ja nemam informacije ko je digao u vazduh", rekao je on novinarima.
Herš, lauerat Pulicerove nagrade, navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO „Baltops“ u leto 2022. godine postavili eksploziv ispod cevovoda a da su ga tri meseca kasnije aktivirali Norvežani. Kako navodi Herš, američki predsednik Džozef Bajden odlučio se za divrziju posle devet meseci tajnih diskusija sa timom za nacionalnu bezbednost.
Podsetimo, napadi na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na „Severnom toku“ i „Severnom toku 2“ dogodili su se 26. septembra. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
RUSIJA
„Neprijatno“ priznanje iz Nemačke: Rusija nema veze sa eksplozijama na gasovodima „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala