- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska PVO oborila dronove kod Berdjanska; Kijev se sprema za intenzivnije borbe na proleće

Pratite nas
U toku je 350. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se borbe u Bahmutu. Bivši komandant kopnenih snaga Poljske general Valdemar Skšipčak smatra da Ukrajina, možda, i poseduje nuklearno oružje.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:46 08.02.2023
Oružane snage Rusije su PVO sredstvima oborile večeras neidentifikovane izviđačke dronove na prilazu Berdjansku, saopštile su gradske vlasti u Zaporoškoj oblasti.
U saopštenju se dodaje da ovom prilikom nije bilo žrtava niti uništenja.
20:09 08.02.2023
SAD: Dolazi kritičan momenat za podršku Zapada Kijevu
Nastupa kritičan momenat za nastavak i povećanje podrške Zapada Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.
Blinken je istakao da je podrška Zapada potrebna kako bi specijalna operacije Rusije u Ukrajini postala „strateški neuspeh“.
Prema Blinkenovim rečima, nastavak vojne podrške Ukrajini je najbolji način za ubrzavanje diplomatskog rešavanja sukoba i to može da garantuje Ukrajini da će biti u najjačoj mogućoj poziciji za pregovore.
Istovremeno, Stoltenberg je istakao da saveznici ne vide znake da je Rusija spremna za mirovni proces, već, nasuprot, pripremu za nove ofanzive.
19:36 08.02.2023
London - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska ambasada u Britaniji: Ako London isporuči lovce Kijevu slede vojno-političke posledice za sve
19:35 08.02.2023
Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarao o mogućnosti da se Kijevu isporuče borbeni avioni.
„Što se tiče lovaca, naravno o njima se razgovara. Razgovarali smo o njima danas i razgovarali smo o njima ranije“, rekao je Sunak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim.
On je napomenuo da trenutno ništa nije „van dnevnog reda“.
18:51 08.02.2023
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Nebenzja: Pobrinućemo se da Ukrajina nikada više ne bude izvor pretnji
18:24 08.02.2023
Lisabon u martu šalje tenkove Kijevu
Portugalija će u martu poslati tri tenka „leopard 2“ Ukrajini, saopštio je premijer ove zemlje Antonio Košta.
„Trenutno sprovodimo plan za obnovu i održavanje tenkova ‘leopard 2’. U skladu sa sprovođenjem ovog plana, moći ćemo da isporučimo tri od njih u martu“, prenosi reči premijera list „Koreio da manja“.
Krajem januara portugalski ministar spoljnih poslova Huan Gomeš Karvinjo rekao je da bi tenkovi „leopard“ mogli da budu poslati u Ukrajinu za dva-tri meseca.
17:32 08.02.2023
Pistorijus: Prvi bataljon „leoparda“ stiže u Ukrajinu za tri-četiri meseca
Prvi bataljon tenkova „leopard 2“ stići će u Ukrajinu u toku naredna tri-četiri meseca, izjavio je ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus nakon sastanka sa svojim poljskim kolegom Marijušom Blaščakom u Varšavi.
Prema rečima nemačkog ministra, bataljon će biti opremljen i poljskim tenkovima „leopard 2 A4“.
16:42 08.02.2023
SAD: Kijev se sprema za intenzivnije borbe na proleće
Sjedinjene Američke Države praktično svakodnevno sa Ukrajinom razgovaraju o neophodnom naoružanju, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u američkom Savetu za bezbednost Džon Kirbi.
On je dodao i da se Kijev sprema za intenziviranje borbi na proleće, te da zato kijevski režim govori o potrebi za sredstvima za manevrisanje i kretanja vojske na otvorenom.
15:28 08.02.2023
Ukrajinske nuklearne elektrane sposobne su da izdrže zemljotrese jačine 7 stepeni Rihterove skale, saopštila je nacionalna kompanija „Energoatom“.
„Ukrajinske nuklearne elektrane mogu da izdrže zemljotrese jačine do 7 stepeni Rihterove skale. Odjeci zemljotresa u Turskoj i drugim regionima sveta osetili su se i u Ukrajini. Manji tremori zabeleženi su sistemima seizmičkog monitoringa Hmeljnicke i Južnoukrajinske nuklearne elektrane“, saopštila je kompanija na Telegramu.
Prema navodima kompanije, sve ukrajinske nuklearke projektovane su uzimajući u obzir seizmičke aktivnosti regiona. Nuklearke takođe imaju havarijsku zaštitu za energetske blokove: u slučaju zemljotresa jačine 6 stepeni, agregati prestaju da rade i prelaze u bezbedno stanje.
13:53 08.02.2023
Šolc: Budućnost Ukrajine je povezana s Evropskom unijom
Nemačka će na predstojećem Savetu Evropske unije podsetiti na to da je Ukrajina deo Evrope i da je budućnost te zemlje povezana s EU, izjavio je u sredu nemački kancelar Olaf Šolc.
„Na predstojećem Savetu Evropske unije potvrdićemo obećanje, koje je Savet dao Ukrajincima i Ukrajinkama u junu prošle godine – da Ukrajina pripada Evropi i da je njena budućnost u Evropskoj uniji“, rekao je Šolc u Bundestagu.
13:13 08.02.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
◾Ruske oružane snage uništile su u Harkovskoj oblasti ukrajinski pogon za modernizaciju bespilotnih letelica;
◾U području Hersona, u okviru protivartiljerijske borbe, Oružane snage RF su uništile minobacačku posadu Oružanih snaga Ukrajine;
◾U krasnolimanskom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose više od 130 vojnika;
◾Ruske oružane snage su za dan uništile više od 140 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u području Donjecka;
◾Ruske oružane snage su likvidirale 75 neprijateljskih vojnika u području Ugljedara i Vodjanova u DNR;
◾Oružane snage RF uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke i Slavjanska u DNR.
13:04 08.02.2023
EU će uskoro pojačati sankcije Rusiji, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc.
"Mi, kao EU, ponovo ćemo pojačati sankcije Rusiji – do godišnjice početka rata", rekao Šolc u bundestagu.
Po njegovim rečima, to će biti "jasan signal" ruske strane, da njene namere u Ukrajini neće biti uspešne.
12:21 08.02.2023
Velika Britanija je najavila nove sankcije Rusiji: na spiskovima je 15 fizičkih i pravnih lica
11:32 08.02.2023
Eksplozije u Sumskoj oblasti, pogođeni infrastrukturni objekti.
10:48 08.02.2023
Tokom današnje posete predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Londonu, premijer Riši Sunak bi mogao predloži da se Kijevu isporuči oružje dugog dometa, preneo je "Skaj njuz".

„Sunak će predložiti i da se Ukrajini isporuče sredstva dugog dometa kako bi se „Rusija sprečila da kontinuirano napada civilnu i vitalnu infrastrukturu Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Ranije je saopšteno da će SAD predati Ukrajini rakete dugog dometa GLSDB, koje imaju domet od 150 km. One mogu da dosegnu Berdjansk, Mariupolj i severni deo Krima.
08:52 08.02.2023
Ruske jedinice nastavljaju uspešno napredovanje u Artjomovsku, nekoliko ulica grada je zauzeto, rekao je Apti Alaudinov, komandant specijalne jedinice Ahmat jutjub kanalu Solovjov lajv.

„Grupa „Vagner” i jedinice ruskog Ministarstva odbrane, koje vrše blokadu Artjomovska, veoma uspešno vode operacije. Napredovale su u samom gradu, „okruživši ga sa desne strane. Zauzete su već nekolike ulice“, rekao je Alaudinov.

Prema njegovim rečima, ima pomaka u pravcu autoputa koji vodi ka Konstantinovki.
„Ovo je jedini put kojim još postoji komunikacija između direktno blokiranih snaga i sredstava ukrajinske strane (u Artjomovsku) i njihove pozadine“, objasnio je komandant Ahmata.
07:56 08.02.2023
Nemački ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Robert Habek rekao je da se još ne zna koliko će tenkova "leopard 1" biti poslato u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu 2023. Ukrajina će dobiti „dvocifreni“ broj tenkova ovog tipa.
„Saopšten je broj, ali oni moraju da se poprave za borbena dejstva, ponovo opreme, tako da ne znamo tačno koliko“, rekao je Habek na brifingu posle sastanka sa američkim sekretarom države Entoni Blinken i pomoćnikom predsednika Sjedinjenih Država za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom.
07:49 08.02.2023
Predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov izrazio je mišljenje da treba pomeriti front 150 kilometara na zapad zbog isporuka ukrajinskoj vojsci raketa dugog dometa.
„GLSDB bombe imaju domet 150 km. Rizici su veliki i moramo delovati proaktivno. Ne treba da čekamo dok ne počnu da doleću u gradove koji se nalaze po dubini. Moramo čvrsto da pomerimo liniju razdvajanja, kako naši neprijatelji ne bi imali priliku da nanesu štetu“, rekao je Rogov.
07:14 08.02.2023
Tokom noći u Harkovu je odjeknulo više eksplozija. Kako ej saopštio gubernator oblasti Oleg Sinegubov, pogođen je industrijski objekat.
07:10 08.02.2023
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da Kijev treba da "uništi" ruske objekte koji nanose štetu zemlji, piše Rojters.
„Ako postoje objekti koji nanose štetu našoj zemlji, moramo te objekte uništiti“, pojasnio je Danilov govoreći o „određenim tačkama“ koje se nalaze u Rusiji.
Danilov je ranije rekao da vojska može da gađa ciljeve u Rusiji oružjem koje je proizvedeno u toj republici. On je uverio da ukrajinska strana ima takvo oružje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala