- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Upozorili nas i uzeli nam podatke“: Protest u Lipovu zbog vojne vježbe na Sinjajevini /video, foto/

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Građanska inicijativa “Sačuvajmo Sinjajevinu” Protest na Sinjajevini
Protest na Sinjajevini - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Predstavnici građanske inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu” organizovali su jutros protest u mjestu Lipovo u Kolašinu, a zbog prisustva vojske na Sinjajevini.
Članovi GO Sačuvajmo Sinjejevinu su se juče, penjali su se više kilometara zajedno sa vojnicima, od Lipova do Lučke gore, kada su ih na motornim sankama pretekle, a potom zaustavile patrole vojne i civilne policije.

“Nakon dužeg korektnog razgovora sa policijom upozoreni smo da ne možemo ometati sprovođenje vježbe, kretati se u blizini vojnih jedinica, niti ih snimati i fotografisati. Takođe, uzeti su podaci svih prisutnih demonstranata. Mi smo jasno stavili do znanja predstavnicima javnog reda i mira da koristimo naše građansko pravo da nenasilnim metodama izrazimo svoju građansku neposlušnost i protivljenje pogrešnoj i štetnoj odluci o vojnom poligonu, koju aktuelno političko rukovodstvo Crne Gore, uprkos neprebrojnim obećanjima u protekle dvije godine nije bilo sposobno da ispravi".

"Takođe smo jasno istakli ukoliko se ne ukine odluka o vojnom poligonu i pokuša sprovođenje već najavljene vježbe u maju ove godine, lokalne stočarske zajednice i drugi građani Crne Gore izaći će na Sinjajevinu u toliko velikom broju da neće biti moguće sprovođenje bilo kakve vježbe.”, saopštavaju iz GI Sačuvajmo Sinjejevinu.”, saopštili su iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.
Podsjetimo na teritoriji opštine Kolašin u toku je najveća međunarodna zimska vojna vježba u Crnoj Gori "Zajednički izazov 23", koja je okupila oko 250 učesnika iz pet država.
“Nema upotrebe bojeve municije i eksploziva na Sinajevini, vježba se izvodi duže od deset godina”, poručio je ranije ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu i koordinator za resor odbrane Filip Adžić.
Kako je kazao vježba podrazumijeva uvježbavanje taktičkih postupaka i kretanja jedinica zimi, u planinskim uslovima.
“Vježba će se realizovati na više lokacija, uključujući planine Bjelasicu i Sinjajevinu”, saopštio je ranije Adžić.
Starica Gara Jovanović ispred kolone NATO vojnika na Sinjajevini peva pesmu - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
REGION
„Oj Filipe, baci minu, ne damo ti Sinjajevinu“: Kako je baka iz Crne Gore blokirala NATO /video/
Domaćinstvo Nebojše Cerovića iz Tušine - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
REGION
Kakav crni poligon na Sinjajevini: Sputnjik u Šavniku s magistrom sa katuna koji živi na đedovini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala