- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turski ambasador u Beogradu: Potrebni su ćebad, šatori, grejna tela – zahvalni smo Srbiji na podršci

© AP Photo / Omar SanadikPosledice razornog zemljotresa u Siriji
Posledice razornog zemljotresa u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Predstavnici turskog grada Gazijantepa trebalo je da 22. februara budu u Beogradu s kojim je dogovoreno bratimljenje. Međutim, razoran zemljotres je planove otkazao. U međuvremenu, građani Beograda ali i drugih srpskih gradova javljaju se turskoj ambasadi i nude pomoć.
Broj računa na koji je moguće uplatiti novac za građane Turske pogođene zemljotresom istaknut je na društvenim mrežama turske ambasade u Beogradu. Ambasador Hami Aksoj ističe da je iz Srbije pružena velika podrška.
Ambasador Aksoj je rekao da se Turska odmah nakon razornog zemljotresa angažovala na prikupljanju pomoći za ugrožene, a da su, kako kaže, prijatelji iz Srbije ubrzo počeli da se javljaju i da nude pomoć.
„Odmah se obratio predsednik Aleksandar Vučić i uputio izraze saučešća. Srpski državljani nam neprekidno šalju poruke preko mejla i društvenih mreža u želji da pomognu. Ambasada je preuzela ulogu koordinatora i na našim društvenim mrežama mogu se naći brojevi računa Crvenog polumeseca i Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD)“, izjavio je ambasador Aksoj za RTS.
Takođe, otvoren je i dinarski račun u „Halk banci“, na koji se upućuju svi građani Srbije koji žele da pomognu.
„Sastavili smo i listu stvari koje su potrebne u zimskim uslovima, kao što su ćebad, šatori, čizme, džemperi i oprema za grejanje. Koristimo magacin jedne renomirane turske firme u Srbiji, pomoć je počela da pristiže i tu pomoć ćemo u najkraćem periodu otpremiti u Tursku. Želeo bih da zahvalim svim prijateljima iz Srbije na nesebičnoj pomoći“, rekao je ambasador Aksoj.
On napominje da je Srbija među prvim zemljama koje su pružile pomoć nakon zemljotresa.
„Odmah pošto nas je pogodio ovaj strašni zemljotres, uvidevši njegove razmere, tražili smo međunarodnu pomoć. Srbija je među prvim zemljama pružila pomoć. Po nalogu predsednika Vučića sastao sam se sa ministrom unutrašnjih poslova gospodinom Bratislavom Gašićem, nakon čega je u Tursku ubrzo stigla spasilačka ekipa od 27 članova sajednim obučenim psom“, rekao je ambasador.
U zemljotresom pogođena podučja iz Srbije je otišao još jedan tim, od 18 članova.
„Stvarno smo veoma srećni što u ovim teškim vremenima imamo podršku i pomoć Srbije. Veoma smo zahvalni“, naglasio je Aksoj.
Napomenuo je da je, samim tim što je zahvatio veliko područje, ovaj zemljotres pogodio veliki broj ljudi.
„Ja sam iz Gazijantepa, tamo imam dosta rodbine i poznanika. Svi smo bili veoma zabrinuti. Nažalost, ima i onih koji su izgubili svoje bližnje... Dosta njih živi u velikim gradovima koji su u istoj oblasti i žele da pomognu koliko mogu. Štaviše, i odavde iz Srbije dosta njih želi da se priključi spasilačkim timovima u Turskoj. Mi im dajemo instrukcije i zahvalni smo im na pomoći“, kaže ambasador.
U Ambasadi Turske otvorena je Knjiga žalosti u koju se već upisao veliki broj ambasadora drugih zemalja.
„Ja dočekujem ambasadore, razgovaramo a neretko ne možemo da zadržimo suze. Zaista su jako teška vremena za nas, ali njihova pomoć i izrazi saučešća čine nas ponosnim. Sutra će nas posetiti i predsednik Vučić, koji će se takođe upisati u Knjigu žalosti. Od samog početka imamo veliku podršku Srbije i zahvalni smo na tome. Ne sumnjamo da ćete nam pomoći i saosećati sa nama u našem bolu. Želim da što je moguće pre prebrodimo posledice ovog velikog zemljotresa“, poručio je ambasador Aksoj.
Izvlačenje stradalih iz ruševina nakon razornog zemljotresa u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SVET
UŽIVO Broj mrtvih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 11.500, za tri dana 790 potresa /video/
Posledice zemljotresa u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SVET
Dečak srpskog porekla stradao u zemljotresu u Turskoj
Top lista država po broju zemljotresa kaver - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Pogledajte koje zemlje najčešće pogađaju zemljotresi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala