- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Soko“ ide 30 umesto 200 na sat: Krađa na pruzi Beograd-Novi Sad

Pratite nas
Vozovi na pruzi Beograd-Novi Sad, na deonici između Nove i Stare Pazove, voziće 30, umesto 200 kilometara na sat zbog nove krađe delova kontaktne mreže, saopšteno je iz Infrastrukture železnice Srbije.
Očekuje se da će zbog uvođenja laganih vožnji doći do poremećaja u funkcionisanju putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Novog Sada, navode iz Infrastrukture železnice Srbije.
„Ovakvim krađama direktno se ugrožavaju životi ljudi i bezbednost železničkog saobraćaja, uništava železnička imovina“, upozorava Infrastruktura železnice Srbije i ističe da se tako nanosi i ogromna materijalna šteta.
Infrastruktura železnice Srbije zato očekuje i traži efikasnu i odlučnu akciju nadležnih državnih organa, otkrivanje i hvatanje kradljivaca železničke opreme u najkraćem roku i njihovo najoštrije kažnjavanje.
Krađa delova kontaktne mreže otkrivena je jutros, prilikom redovnog obilaska brze pruge radnika stručnih službi Infrastrukture železnice Srbije i pripadnika MUP-a.
Između Nove Pazove i Stare Pazove ukradeno je ukupno sedam čvrstih tačaka, koje služe da obezbede stabilnost zateznog polja kontaktne mreže. Od toga, četiri su na kolosecima iznad brze pruge Beograd – Novi Sad, a tri na tzv. šidskim kolosecima, odnosno na pruzi Beograd – Šid.
Stručne ekipe Infrastrukture železnice Srbije nakon prolaska poslednjeg voza večeras na brzoj pruzi, krenuće sa zamenom čvrstih tačaka.
Infrastruktura železnice Srbije podseća da su na meti kradljivaca čvrste tačke kontaktne mreže, koje su napravljene od nosećeg užeta i služe da obezbede stabilnost jednog zateznog polja kontaktne mreže, koje je dugo oko 1.600 metara. Te čvrste tačke su redovno pod naponom od 25.000 volti, a lopovi ih kradu dok su pod ovako visokim naponom, napominju iz Infrastrukture železnica Srbije.
To preduzeće se izvinilo putnicima i korisnicima usluga zbog mogućih poremećaja u funkcionisanju saobraćaja na brzoj pruzi zbog krađe delova i opreme kontaktne mreže i železničke infrastrukture.
Železnička pruga - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
SRBIJA
Krađe delova kontaktne mreže na pruzi Beograd – Novi Sad: Vozovi kasne, ugrožena bezbednost
Brzi voz Soko - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
EKONOMIJA
Ko namerno ošteti infrastrukturu ili voz „Soko“ preti mu kazna do osam godina zatvora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala