- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slobodan Selenić u Narodnom pozorištu, Ivan Viripajev u Ateljeu

© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište u Beogradu/Željko JovanovićPrva proba predstave "Očevi i oci" u Narodnom pozorištu
Prva proba predstave Očevi i oci u Narodnom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe drame „Očevi i oci“ Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića, a u Ateljeu 212 predstave „NLO“, po tekstu Ivana Viripajeva, u režiji Isidore Goncić.
Jedan od najznačajnijih romana savremene srpske književnosti „Očevi i oci” Slobodan Selenića (1933-1995), sintetizuje nacionalno iskustvo i uspostavlja racionalan pogled prema korpusu tema koje se najčešće javljaju u promišljanju statusa srpske realne i mitske situacije, ističu u Narodnom pozorištu.

Priča o nasleđu, emotivna porodična drama

„U svakoj dobroj literaturi uvek se nađu neke refleksije u odnosu na današnjicu, a takav je slučaj i ovde. Ono što je za mene svevremeno u Selenićevom romanu, a veoma je važno za dramatizaciju je, zapravo, ta raspolućenost koju sve vreme osećam, kao i neprilagođenost različitostima i široka priča o nasleđu - nasleđu novih generacija, identitetskom, ideološkom, iskopavanju prošlosti koja nas neprestano progoni i koja se i zloupotrebljava“, kaže reditelj Veljko Mićunović.
„Očevi i oci“ su, prema njegovom mišljenju, duboko intimna i veoma emotivna porodična drama.
„U tom smislu, kroz predstavu bih, pre svega, želeo da ispričamo priču o prestanku jedne loze”, najavio je mladi reditelj kome će ovo posle Kamijevog „Nesporazuma” (2011), biti druga režija u Narodnom pozorištu u Beogradu.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište/Željko JovanovićPrva proba predstave "Očevi i oci" u Narodnom pozorištu
Prva proba predstave Očevi i oci u Narodnom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Prva proba predstave "Očevi i oci" u Narodnom pozorištu

Prva postavka na sceni Narodnog pozorišta

Premijera predstave „Očevi i oci“ planirana je 3. aprila na Velikoj sceni.
Biće to u Narodnom pozorištu prva postavka te Selenićeve tragične porodične sage objavljene 1985. godine.
„Posle bezmalo četrdeset godina od izlaska romana 'Očevi i oci' i društvenih i političkih preokreta koji su se tokom tog perioda dogodili, sudbine i događaji ovog izuzetnog srpskog romana svakako zaslužuju novo pozorišno čitanje iz ugla pripadnika mlađe srednje generacije, koja će sa sasvim drugačijim iskustvom videti epohu o kojoj je reč“, naglašava umetnički direktor Drame Molina Udovički Fotez.
Dramatizaciju Selenićevog romana uradila je Kata Đarmati, a uloge su poverene Milošu Đorđeviću (Milutin Medaković), Nikoli Rakočeviću (Stevan Medaković), Aleksandru Vučkoviću (Mihajlo Medaković), Vanji Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanji Milačić (Rahela Blejk), Seni Đorović (Nanka), Ivi Milanović (Jelena) i Nikoli Vujoviću (Vidosav Prokić).
U umetničkom timu su i Zorana Petrov (scenograf), Marija Marković (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) i Jasna Saramandić (asistent sceografa).

Viripajev u Ateljeu 212

Dramu jednog od najznačajnijih i najizvođenijih savremenih ruskih autora u Ateljeu 212 postavlja Isidora Goncić, u prevodu Novice Antića.
U drami, devet lica iz svih krajeva sveta u pseudo-dokumentarnom formatu govore o svom susretu sa vanzemaljcima i pre svega o tome kakve posledice je to iskustvo imalo na njihov život.
Pričajući i opisujući najvažnije trenutke svog života na duhovit način, svaka od ovih ispovesti postaje putovanje u unutrašnje biće, otkrivanje neistraženih teritorija, traganje za božanskim načelom, koje je do tada izgledalo nedostižno.
© Foto : Sputnjiku ustipio Atelje 212Prva proba predstave "NLO" Ivana Viripajeva u režiji Isidore Goncić
Prva proba predstave NLO Ivana Viripajeva u režiji Isidore Goncić - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Prva proba predstave "NLO" Ivana Viripajeva u režiji Isidore Goncić

Kosmos naših nemira

„Pozorište u osnovi ostaje susret sa nama samima, ali pošto je lakše putovati svemirom nego pronaći put do sebe, drama'NLO' vodi nas kroz kosmos naših nemira, postavljajući pitanja koja su, u suštini, veća od života. Šta je stvarnost, a šta iluzija?“, ističu u Ateljeu 212.
U predstavi igraju Svetozar Cvetković, Svetislav Goncić, Dragana Đukić, Sofija Juričan, Luka Grbić i Đorđe Stojković.
Dramaturg predstave je Đorđe Kosić, scenografkinja Mina Miladinović, kostimografkinja Maria Marković Milojev, a kompozitorka Irena Popović.
Ivan Viripajev je dramu „NLO“ napisao 2014. godine, a premijerno je izvedena 2015. godine u Varšavi, zatim, 2016. godine u Moskvi, u Teatru „Praktika“, u režiji samog pisca.
Premijera u Ateljeu 212 planirana je za 10. april na sceni „Petar Kralj“, a publika je u istom teatru imala priliku da gleda Viripajevu dramu „Pijani“ u režiji Borisa Liješevića koja je 2016. dobila Sterijinu nagradu za najbolju predstavu.
Predstava Berlinski zid Željka Hubača - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
KULTURA
Zidovi se množe - imamo li vremena za pomirenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala