- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zelenski krenuo put Evrope da traži oružje, prva stanica - London

© AP Photo / Stefan RousseauPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ispred britanskog parlamenta u Londonu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ispred britanskog parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u sredu je doputovao u Veliku Britaniju u okviru svoje prve posete toj zemlji od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini. Tokom posete, on obratio se britanskom parlamentu, sastao sa premijerom Rišijem Sunakom, nakon čega će ga primiti britanski kralj Čarls III.

O Međunarodnom krivičnom sudu

Britanski premijer Riši Sunak sastao se u Londonu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, sa kojim je razgovarao o podršci radu Međunarodnog krivičnog suda za istragu ratnih zločina u Ukrajini.

„Jedna od tema o kojima sam jutros razgovarao sa predsednikom Zelenskim je naša podrška radu Međunarodnog suda, gde se, zahvaljujući naporima britanskih članova, nadam da ćemo vrlo brzo videti prve optužnice“, rekao je Sunak obraćajući se nakon sastanka parlamentu.

Sunak je dodao da je ponosan što je Velika Britanija jedna od prvih zemalja koja je pružila finansijsku i tehničku pomoć za istrage ratnih zločina.
Prema njegovim rečima, London će nastaviti da Kijevu pruža podršku za obezbeđivanje vojne pobede ove godine.
On je takođe najavio da Velika Britanija namerava da započne obuku pilota Oružanih snaga Ukrajine za upravljanje borbenim avionima u službi NATO-a, a takođe će početi da obučava ukrajinsku pomorsku pešadiju.

Šlem za britanski parlament

Zelenski je tokom govora u britanskom parlamentu zatražio od Velike Britanije borbene avione.
On je britanskoj strani predao poklon ukrajinskih pilota – šlem.

„Obraćam se vama i celom svetu jednostavnim, ali veoma važnim rečima: borbeni avioni za Ukrajinu“, rekao je Zelenski posle predaje šlema, izrazivši nadu da će ovaj simbol pomoći Kijevu da formira „avionsku“ koaliciju.

Kijev će nastaviti svim sredstvima da traži isporuke savremenih lovaca od svojih zapadnih saveznika, dodao je Zelenski, govoreći u centralnoj sali Vestminsterske palate, zgrade britanskog parlamenta u Londonu, pred poslanicima oba doma parlamenta.

Sastanak sa načelnikom britanskog Generalštaba

Zelenski se u Londonu takođe sastao sa načelnikom britanskog Generalštaba admiralom Tonijem Radakinom, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.
Radakin je izjavio da Velika Britanija namerava da proširi program obuke za ukrajinsku vojsku tako što će započeti obuku pilota i pomorske pešadije.
U sredu uveče ukrajinski predsednik otići će u Pariz gde će se sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kao i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala