- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otrežnjenje će biti strašno: Zapad zabranama „štiti“ slobodu govora – ali šta kad pokulja istina...

© AFP 2023 / MANDEL NGANZastava Rusije
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Izjavom da EU zabranjuje ruske medije kako bi „zaštitila slobodu govora“, kao i da Brisel osniva centar za prikupljanje i analizu informacionih pretnji i manipulisanja informacijama radi „zaštite demokratskih društava“, vidi se da je EU strana u sukobu sa Rusijom. Posledice toga što svoje građane drži daleko od istine po Uniju će biti teške.
Još od 2014. iz godine u godinu istina je sve više stradala, da bi poslednjih godinu dana praktično bila ubijena, napominje geopolitičar Srđan Perišić.

Zapad je uspeo da u EU ubije istinu

Prema njegovim rečima, jedini segment sukoba Zapada i Rusije u kome je Zapad uspešan je informacioni rat. Međutim, taj uspeh nosiće sa sobom posledice po EU.
„Jedino što Zapad uspeva jeste da ubija istinu, da nametne svoju propagandu i tu se Borelj sa svojom izjavom potpuno uklapa. Zapad, dakle ne želi da čuje istinu, ne želi da se istina o ovom globalnom sukobu saopšti“, objašnjava Perišić.
Međutim, dodaje on, to što se govori u EU, govori se samo tamo i nigde drugde – najveći deo sveta nije se priklonio zapadnoj propagandi – Latinska Amerika, Afrika, najveći deo Azije nije pao pod uticaj zapadne propagande. Naprotiv, najveći deo sveta ne veruje onome što se govori na Zapadu, u suprotnom uveli bi sankcije Rusiji.
Istom cilju, smatra Perišić, udaljavanju građana od istine, služi i centar za prikupljanje i analizu informacionih pretnji i manipulisanja informacijama, čije je osnivanje Borelj takođe najavio.
„Taj centar je centar za propagandno delovanje. Oni sada nastoje da institucionalizuju, da objedine svoj medijski prostor, da ga još čvršće vežu ne bi li dozvolili da prodiranje istine o pravom karakteru i suštini sukoba koji gledamo“, smatra Perišić.
Deluje da Borelju i ostalim funkcionerima iz EU uspešno ide da svoje građane drže daleko od istine, ali živeti u laži duže vremena nosi sobom i posledice. Otrežnjenje će, kaže Perišić, biti bolno. Nakon što Rusija pobedi u konfliktu, građanima EU postaće jasno da su učestvovali u sopstvenom porazu sprovodeći politiku NATO-a i Vašingtona. To je ono što EU elita ne može ili može da vidi.
„Sa jedne strane, u EU nemate informacije, ne znate istinu, a s druge strane imate medijsku satanizaciju Rusije. To jednog momenta mora da se sruši, a istovremeno će pokazati i razvaline EU u kojima će se u tom momentu nalaziti. Kako će to dalje ići, videćemo – šta će biti sa evropskim zemljama, da li će doći do stvaranja novih političkih elita koje će se odvojiti od američke geopolitike“, ističe Perišić.

EU nije ništa naučila iz sopstvenog iskustva

Prema mišljenju politikologa Dušana Prorokovića, sloboda govora se načelno može štiti zabranom određenih sadržaja, ali u konkretnom slučaju se zloupotrebljava.
„Ne radi se ovde o prikazivanju nekog neprikladnog sadržaja ili prikazivanju nečega što je neprimereno po određenim moralnim konvencijama, već o nepostojanju druge strane, zabrane onih koji političke procese predstavljaju na drugačiji način. Ovde se izbegava kompeticija, tako da ne vidim šta će u ishodištu EU dobiti, odnosno, šta će sa tim evropsko tržište informacijama dobiti“, navodi on.
Sa jedne strane samo će se povećati represija, sa druge, građani neće moći da formiraju realnu sliku o dešavanjima u odnosima između Brisela i Moskve, dodaje on.
Što se centra za prikupljanje i analizu informacionih pretnji i manipulisanja informacijama tiče, naš sagovornik napominje da jedno takvo telo u okviru NATO-a sa sedištem u Rigi već postoji. Tu se prikupljaju informacije, obrađuju se i selektiraju. A i pre formiranja tih centara bilo je slučajeva, između ostalog i u Srbiji, da su pravljene liste nepodobnih.
„Bilo je tu svega i svačega. To sve i svašta će se nastaviti, samo će verovatno sada biti malo više sistematizovano i biće potpomognuto nekim budžetskim novcem. Tu će se raditi takozvani „fekt čeking“, u analizama će se pratiti nekakav diskurs, meriti učestalost tema i na osnovu toga izvlačiti nekakvi zaključci. Imaju oni iskustva u tome, ali ne vidim da im to iskustvo išta pomaže u dnevnopolitičkom smislu, jer ništa iz toga nisu naučili“, kaže Proroković.
Sve što Zapad od 2014. radi jesu nove i nove zabrane. Tako će, prema biti i sad – nakon izvesnog vremena rada novoformiranog centra rezultat će biti nova zabrana nekog medija ili stavljanje na crnu listu nekih pojedinaca, zaključuje on.
Podsećamo, Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da zabrana pojedinih ruskih medija u Evropi predstavlja „zaštitu slobode govora“. On je takođe najavio da EU formira centar za prikupljanje i analizu informacionih pretnji i manipulisanja informacijama kako bi se demokratska društva štitila od navodnih dezinformacija.
Na Boreljove izjave reagovala je predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, podsetivši da je Evropa već jednom sledila tu logiku i to za vreme nacističke vladavine.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
RUSIJA
„I u Trećem rajhu je sve počinjalo zabranama“: Zaharova održala Borelju lekciju iz istorije
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SVET
"Da zaštitimo naša demokratska društva": EU formira centar za analizu informacionih pretnji
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
RUSIJA
Zaharova: Borelj vodi „diplomatiju progona“ prema Rusiji u Africi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala