- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Katolički kardinal nazvao ruskog patrijarha jeretikom: Moskva traži izvinjenje

© Press-služba Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi / Uđi u bazu fotografijaRuski patrijarh Kiril
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Predsednik Papskog saveta za unapređenje hrišćanskog jedinstva kardinal Kurt Koh trebalo bi da se izvini što je optužio patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila za jeres, rekao je Sputnjiku egzarh afrički Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Leonid (Gorbačov).

„Zašto se kardinal Koh ne bi izvinio Patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu što je poglavara Ruske pravoslavne crkve nazvao jeretikom?, rekao je mitropolit Leonid.

Svaki crkveni i državni lider, naglasio je egzarh, ima pravo da gradi unutrašnju i spoljnu politiku, i to je ispravan i pragmatičan pristup. On je podsetio da se papa "zvanično sastaje sa ukrajinskim raskolničkim liderima, koje nije ukorio, već toplo primio".
„O zakulisnim pregovorima sa Istambulskim Vartolomejom (Vaseljenskim patrijarhom) neću ni da govorim“, rekao je egzarh.
Istovremeno, afrički egzarh je istakao da je u mestima svoje službe uspeo da uspostavi uravnoteženu saradnju sa katolicima.
"Gde god da sam obavljao svoju službu, sa retkim izuzecima, sa predstavnicima Rimokatoličke crkve imao sam radan i uravnotežen odnos. Mnogi od njih, kao i mi, brane interese Crkve i tradicionalne hrišćanske svetonazorske vrednosti", zaključio je mitropolit Leonid.
Ranije je cath.ch objavio komentar Koha u kojem je naveo da patrijarh moskovski Kiril „legitimiše“ specijalnu vojnu operaciju što predstavlja „jeres“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala