- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nekome je ABA liga majka, a nekome maćeha

© Sputnik / Lola ĐorđevićLopta u obruču
Lopta u obruču - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Borac iz Čačka bio je primoran da izađe na utakmicu protiv Cibone u ABA ligi sa sedmoricom igrača, od toga sa četvoricom mladih košarkaša. Ali, sreća ga nije pogledala. Nisu ga pogledala ni pravila. Obično se kaže da su pravila - pravila, da moraju da se poštuju. ABA liga je ovoga puta pokazala dvostruke aršine.
Problem je sledeći: Košarkaši Borca su se redom javljali i žalili na stomačni virus, pregledani su i ustanovljeno je u medicinskim ustanovama Republike Srbije da ne mogu da igraju protiv Cibone. Klub iz Čačka je zatražio od ABA lige da pomeri i odloži utakmicu protiv Cibone jer domaći tim može da računa na samo sedam igrača.
Usledio je negativan odgovor.
Mančester junajted - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SPORT
Biće bure na Ostrvu: Amerikanci „dižu sidro“, a iz Katara stiže nepristojna ponuda
Tačnije, meč je kasnije volšebno pomeren, ali samo za 24 časa, što je naravno nedovoljno da se razboleli igrači oporave.
Čačani su pobesneli zbog ovakvog razvoja situacije, jer je ranije odložen susret Cedevite Olimpije i Crvene zvezde, odnosno Mornara i Igokee. I još se ne zna kada će biti odigrane te utakmice.
Ali, vrlo brzo se saznalo da će Borac igrati protiv Cibone sa samo 24 časa zakašnjenja.
Duel Cedevite i Crvene zvezde trebalo je da se igra sredinom oktobra, ali je odložen zbog virusa korona u slovenačkom timu. Meč Igokee i Mornara trebalo je da se igra 8. januara, a i dalje se ne zna kada će biti odigran, isto kao i duel Cedevite i Zvezde!
Posle svega, Borac je odmah morao na teren, izašao je sa sedmoricom igrača, Miloš Glišić je pogodio neverovatnu trojku u poslednjim sekundama, ali je potom Sven Smajlagić pogodio sa poludistance i naneo jako težak poraz Čačanima (83:84).
Težak u svakom smislu, o čemu je govorio i trener ekipe Dejan Mijatović.
,,Ne bih mnogo analizirao utakmicu. Ali moram da se zahvalim čačanskoj publici, koja je došla da nas podrži. Pokazala je da su Čačani tradicionalna publika. Borac je veliki klub. Želim da čestitam momcima koji su izašli na teren, bez ijednog treninga, ali i bez respekta. Ostavili su srce na parketu”, rekao je trener Mijatović.
Naravno, trener Čačana nije mogao a da ne spomene sve što se dešavalo uoči utakmice.
,,Nadam se da će klub za ovo maltretiranje koje smo prošli u prethodna dva dana zauzeti stav i da ćemo sve isterati na čistac. Ovo je velika sramota! Borac ovo nije zaslužio. Ne želim da nešto baci senku na utakmicu koju su momci fenomenalno odigrali. Ali neka pravila su prekršena, tako da moramo ići do kraja”, dodao je Dejan Mijatović.

„Ova država nije banana republika“

Zbog svega prethodno rečenog KK Borac je sazvao konferenciju za medije dan pred utakmicu sa Cibonom, a prisutnima i široj javnosti se obratio predsednik kluba Predrag Pantović.
Ukratko je izneo genezu problema.
,,U subotu se nekoliko igrača požalilo na stomačne probleme, dijareju. Otišli su u Dom zdravlja, dežurni lekar ih je pregledao, a on ih je uputio na dalje preglede i testiranja. Isto se desilo dan kasnije, kada su se još četvorica igrača požalila na iste simptome, pa su se i oni javili lekaru. Posle svega, mi smo ostali sa sedam zdravih igrača. Osnova je minimum osam igrača, tako da nismo u prilici da igramo protiv Cibone“, zastao je Pantović, a onda nastavio svoje izlaganje.
,,Sve dokumente smo dostavili sedištu ABA lige, a samo 33 minuta kasnije smo mejlom dobili odgovor da ne postoje razlozi za odlaganje utakmice. Neko se našao pametan u sedištu ABA lige da kaže da validni dokumenti medicinskih ustanova u Republici Srbiji nije dovoljan razlog da se odloži meč. To shvatam kao uvredu za naš klub, ali i za zdravstveni sistem Srbije. Ova država nije banana republika, sve se da lako proveriti, da li su igrači bili na pregledima ili nisu“, dodao je Pantović.
Zatim, usledio je novi talas prepiske na relaciji Borac – ABA liga.

,,Nelagodno mi je da čekamo do 16:03, kada je bilo manje od dva sata do zakazanog početka meča, na odgovor lige. Nije mi jasno zašto je čelnicima toliko bilo potrebno. Ali moram i da se zahvalim ABA ligi, jer je prihvatila naše dokumente i odložila utakmicu na 24 sata. Ipak, mi ćemo postupiti onako kako budu rekli lekari našeg kluba i zdravstvenih ustanova u Čačku. Ja sam predsednik kluba, nisam doktor, ne mogu da kažem ko može da igra, a kome se tako ugrožava zdravlje“, kazao je Pantović.
Takođe, još je i dodao:
„Smatram da nije pošteno da naš tim igra sutra. Ako neko i izgubi simptome, on nije u stanju da trči i pruži svoj maksimum. Tako da nećemo biti u prilici da igramo ravnopravan meč sa Cibonom“,završio je Pantović.

ABA liga majka ili maćeha?

Svedoci smo, posebno od pojave korone, da se u Jadranskoj ligi ne zna često ni koje se utakmice odlažu ni iz kojih razloga. Dueli Cedevite i Zvezde, odnosno Mornara i Igokee su samo dva primera. Bilo ih je mnogo u prethodne dve-tri godine u koje su bili uključeni drugi klubovi.
I, sada kada Borac traži odlaganje utakmice uz celokupnu zdravstvenu dokumentaciju, i to utakmice koja je izuzetno važna u borbi za opstanak, ABA liga nalaže da odlaganje bude samo na 24 časa?!
Poptuno drugačije u odnosu na druge slučajeve.
Janis Papapetru - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SPORT
Partizan bez Grka protiv Bajerna – bio ključ za pobedu, sada moraju bez njega
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala