- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden obećao podršku Kijevu: Sukob u Ukrajini je izazov veka

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički predsednik Džo Bajden
Američki predsednik Džo Bajden  - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Sukob u Ukrajini je „izazov veka“ za svet i Sjedinjene Američke Države, izjavio je američki predsednik Džo Bajden tokom obraćanja Kongresu.

„To je sukob koji evocira slike smrti i razaranja kojima je Evropa bila izložena tokom Drugog svetskog rata. Ovo je izazov veka. Test za Ameriku i za ceo svet“, rekao je Bajden.

Kako je dodao, SAD su stvorile globalnu koaliciju i ujedinile su NATO protiv „agresije“.
„Mi smo bili predvodnici. Ujedinili smo NATO i formirali globalnu koaliciju“, rekao je američki lider, objavljeno je na sajtu Bele kuće.
Obraćajući se ukrajinskoj ambasadorki Oksani Markarovoj koja je prisustvovala kao počasni gos, Bajden je kazao da je „Amerika ujedinjena u podršci Ukrajini“.
„Bićemo uz vas koliko god bude potrebno“, poručio je američki lider Ukrajincima.
Inače, u tekstu Bajdenovog obraćanja, koji je objavila Bela kuća, predsednik Rusije Vladimir Putin pominje se četiri puta, a Ruska Federacija ili Rusija – nijednom.
Mediji su objavili da Bajden uoči godišnjice početka specijalne vojne operacije u Ukrajini planira da poseti Poljsku. Ranije je i poljski list „Dzienik gazeta pravna“ pisao o mogućoj poseti američkoj lidera Poljskoj tokom koga bi mogao da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
SAD nastavljaju da izdvajaju vojnu pomoć Ukrajini. Pentagon je 3. februara objavio da izdvaja novi paket vredan preko dve milijarde dolara. On će uključivati rakete GLSDB sa dometom preko 150 kilometara.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Nebenzja otkrio kada će biti postignut mir u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala