Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasador SAD u Srbiji: Preklapanje izbora i pregovaračkog procesa - na nivou nagađanja

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmerički ambasador Kristofer Hil
Američki ambasador Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Kristofer Hil, američki ambasador u Srbiji, izjavio je večeras da razume mogućnost da se izbori u Srbiji preklope sa pregovaračkim procesom Beograda i Prištine, ali je i naglasio da je to za sada hipotetičko nagađanje.
Ambasador Hil je tako odgovorio na pitanje novinara da li vidi mogućnost da se izbori i proces pregovora poklope.
„Razumem tu mogućnost da može da dođe do preklapanja te dve stvari, ali je apsolutno na političkim vlastima u Srbiji da to odluče i to je samo, za sada, hipotetičko nagađanje“, rekao je Hil novinarima koji su pratili godišnju skupštinu Američke privedne komore, na kojoj je bio glavni govornik.
Hil je izjavio da Srbija treba da uradi ono što je u njenom interesu i da ne sumnja u iskrenost njenog rukovodstva kad, kako kaže, jasno izražava želju da postane deo EU i pređe završni deo svog puta na Zapad.
„Usuđujem se da tvrdim da će najznačajniji geopolitički projekat u poslednjih 500 godina, stvaranje celovite Evrope koja živi u slobodi i miru iz pepela Drugog svetskog rata, ostati nedovršen dok Srbija i druge zemlje regiona Zapadnog Balkana ne budu u potpunosti integrisane u političke i privredne strukture Evrope, odnosno Evropske unije“, rekao je Hil,
On je naglasio da Srbija treba da se odluči da učini ono što je u njenom najboljem interesu.

Da li je Priština konstruktivna u dijalogu kao Beograd pitanje za ambasadora Hovenijera

Hil je izjavio da treba pitati njegove kolege na Kosovu i Metohiji da li za Prištinu mogu da kažu da je konstruktivni pregovarač.
„Za tango je potrebno dvoje, kao što je potrebno dvoje i za pregovore, videćemo kako će se stvari odvijati“, rekao je Hil na pitanje novinara da prokomentariše to što je Kurti rekao da prihvata predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa i da li može da kaže i za Prištinu, kao što je rekao za Beograd, da je konstruktivna strana u pregovorima.
Hil je naveo da to pitanje treba postaviti ambasadi u Prištini, gde je Džef Hovenijer ambasador, kako bi okarakterisao stav Prištine prema pregovorima, preneo je Tanjug.

"EU i SAD nastoje da sprovedu u delo ZSO"

Ambasador SAD u Srbiji rekao je da evropski i američki pregovarači pokušavaju da sprovedu u delo dogovor o Zajednici srpskih opština i stvore prostor da Kosovo može da ima članstvo u međunarodnim organizacijama.
"Pregovarači iz Evropske unije, kojima se pridružuju i američke kolege, pokušavaju da sprovedu u delo Zajednicu srpskih opština i stvore prostor kojim Kosovo može da ima prava i obaveze članstva u međunarodnim organizacijama", kazao je Hil.
Ocenio je da je jedan od najvećih izazova pred Srbijom da nađe rešenje i budućnost sa tzv. Kosovom.
"Oni koji misle da je Kosovo lako rešivo, jednostavno ne razumeju problem. To je jedan od onih problema za koje, ako rešenje postoji, sa tim rešenjem svi nešto dobijaju, a nešto gube", naveo je američki ambasador.
To će, kako je rekao, zavisiti od procesa davanja i uzimanja i od pregovarača koji prihvataju da svako ima neki legitimitet u zauzimanju svojih stavova, čak i kada se protivi.
Hil je naglasio da Srbi na Kosovu imaju pravo da znaju kakva će biti budućnost.
"Imajući u vidu trenutnu političku situaciju, Srbima na Kosovu i Albancima na Kosovu su potrebne strukture koje unapređuju međusobno razumevanje i osećaj pripadanja. Briselski sporazum izlazi u susret tim potrebama za etničko srpsko stanovništvo i nije slučajno što se prvih šest tačaka Briselskog sporazuma iz 2013. ticalo stvaranja Zajednice srpskih opština. Ni za 10 godina taj projekat nije završen", rekao je Hil.
Prema njegovim rečima, napetost i nestabilnost neće pomoći nijednoj strani.
"Rešenje situacijie na Kosovu važno je za Srbiju da bi se posvetila svom centralnom zadatku - pripremi za članstvo u EU, obavezujući se na skup zajedničkih principa EU", naveo je američki ambasador.
Hil je naglasio da ne sumnja da se Srbija rukovodi vrednostima i da je spremna da vodi politiku zasnovanu na privrženosti principima, a ne samo na sopstvenom interesu.
Američki ambasador Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SRBIJA
Ambasador Hil obelodanio zahtev Amerike: Srbija mora...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala