- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zašto Amerika gradi veliki kompleks ambasade u Podgorici /foto/

© SputnikNova zgrada američke ambasade u Podgorici
Nova zgrada američke ambasade u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Američka ambasada u Podgorici je počela izgradnju novog kompleksa za svoju diplomatsku misiju 20. septembra 2021, vrednog 296 miliona dolara, koji bi trebalo da bude završen 2025. godine.
Prema informacijama koje je Sputnjiku saopštio stručnjak za bezbednost, u novim prostorijama Ambasade SAD u Podgorici biće smešten informacioni centar za čitav Balkan, odakle će sve moći da kontrolišu.
Crna Gora je interesantna Americi i NATO-u zbog svog položaja. Ovih dana u deo Luke Bar, u kom su smešteni brodovi vojske Crne Gore, uplovila su četiri manja američka broda, koji su tehnička pomoć ratnim brodovima, a ratni brodovi imaju suviše dubok gaz, pa im je uplovljavanje u Jadran otežano.
„Imamo trenutno najveću zimsku vojnu vežbu sa 250 NATO vojnika na severu Crne Gore, sve se to radi, i ovo u Luci Bar, i na severu u susret predsedničkim i budućim parlamentarnim izborima. Ništa se ne prepušta slučaju, posebno politička kretanja u Crnoj Gori su strogo kontrolisana od strane zemalja Kvinte, a prednjače ambasadori SAD i Britanije. NATO interesuje i aerodrom u Golubovcima, jer ima širinu i može da primi veliki broj aviona, zatim aerodrom u Beranama. Vidimo da je za njega navodno zainteresovana firma iz Nemačke. Sinjajevina je aktuelna, jer je najveći desantni plato na ovom delu Balkana, možete diviziju bez problema spustiti na tu planinu. A interesantan im je i rudnik Brskovo. Valja napomenuti da je NATO na Bjelasicu dopremio i veliku satelitsku antenu, još je nisu instalirali, ali je gore. Dakle, ima mnogo razloga zašto Amerika gradi toliki kompleks ambasade u Podgorici, koji se razvio iz zgrade Američke misije izgrađene 2002. godine a dvadeset godina nakon toga sada grade ogroman kompleks Ambasade SAD na obali Morače“, kaže taj izvor za Sputnjik.
© SputnikNova zgrada američke ambasade u Podgorici
Nova zgrada američke ambasade u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Nova zgrada američke ambasade u Podgorici
Na prezentaciji buduće nove ambasade SAD u Podgorici u septembru prošle godine rečeno je da će se tokom njene izgradnje uposliti oko 380 američkih, lokalnih i radnika iz trećih zemalja, te da će nova zgrada, pomoćni objekti i sadržaji biti integrisani u prostor, uz zaštitu biodiverziteta lokacije.
„Sva stabla masline, koja su postojala na području izgradnje su presađena u rasadnik, kako bi ponovo mogla biti zasađena blizu nove zgrade ambasade“, rekla je ranije ambasadorka Rajzing Rajnke i dodala da će u ambasadi biti stalna postavka crnogorskih i američkih umetničkih radova.
„Nova ambasada će pružiti sigurnu, održivu i otpornu platformu za američku diplomatiju u Crnoj Gori“, objavio je tada Stejt department.

Američka firma gradi zgradu ambasade

Poslovi izgradnje nove zgrade ambasade SAD u Podgorici, vredni 295 miliona dolara, povereni su američkoj kompaniji „Harbert Internešnel“ iz Alabame.
Zgrada diplomatskog predstavništva SAD se gradi na mestu trenutne zgrade ambasade u Ulici Džona Džeksona u Podgorici, a ima naznaka da će ulica pored nje biti zatvorena za saobraćaj, iako vodi do Kliničkog centra Crne Gore.
Prema tenderskoj dokumentaciji Stejt departmenta, projekat će se sastojati od dizajniranja i izgradnje nove kancelarije Ambasade, potom rezidencije za marince iz obezbeđenja (Marine Security Guard Residence), te pomoćne zgrade, postrojenja za tretman otpada, prodavnica, objekata za rekreaciju i unapređenje sigurnosti.
© SputnikNova zgrada američke ambasade u Podgorici
Nova zgrada američke ambasade u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Nova zgrada američke ambasade u Podgorici
Projekat će, kako su naveli u tenderu, biti sproveden u nekoliko faza kako bi misija SAD u Crnoj Gori bila operativna tokom renoviranja.
U tenderskoj dokumentaciji koju je Stejt department ranije objavio navodi se da je postojeća zgrada Ambasade kupljena 2000. godine i renovirana od strane USAID-a, da bi je 2006. godine kupio Stejt department. Objekat je, kako navode, proširen 2009. godine kupovinom susednog placa.
U 2011. godini proširena zgrada je ograđena i izgrađena je konzularna zgrada, s namerom da bude spojena sa novom upravnom zgradom, kada sredstva budu dostupna u budućnosti.
„Imajući u vidu da je konzularna zgrada dizajnirana tako da koegzistira sa starom upravnom zgradom, određeni sistemi zavise od zgrade koja više ne ispunjava sigurnosne zahteve i mora se zameniti“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.
Diplomatski odnosi Crne Gore i SAD su uspostavljeni 1905 godine.
Starica Gara Jovanović ispred kolone NATO vojnika na Sinjajevini peva pesmu - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
REGION
„Oj Filipe, baci minu, ne damo ti Sinjajevinu“: Kako je baka iz Crne Gore blokirala NATO /video/
NATO vojnici na Sinjajevini - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
REGION
Ekskluzivni snimci sa crnogorske planine! 200 NATO vojnika u dubokom snegu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala