Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vanredni izbori u Srbiji odložili bi rešavanje kosovskog pitanja

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICPočelo prebrojavanje glasova
Počelo prebrojavanje glasova - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Ukoliko bi u Srbiji bili raspisani vanredni izbori, ne bi postojale mogućnosti da se pregovori između Beograda i Prištine vode na aktivan način dok se izborni ciklus ne zaokruži i dok se ne formiraju neke nove vlasti.
Ovako uticaj mogućih izbora u Srbiji na kosovsko pitanje komentariše spoljnopolitički analitičar Zoran Milivojević. A da bi izbora moglo biti, nagovestio je srpski predsednik Aleksandar Vučić.
On je, podsećamo, kako su preneli srpski mediji, na sednici vrha vladajućeg SNS-a, rekao da je spreman da ide na izbore kao kandidat za predsednika vlade, kao i da neće popustiti ni pred čijim ucenama.
„Ako je u pitanju stabilnost države, ako ne postoji drugi način, ako koalicija ne funkcioniše, onda je to najbolje da provere na izborima. To je metodologija koja važi za demokratske sisteme i demokratske režime, kakva je Srbija“, ističe Milivojević.
Ako se u izborni proces uđe, to svakako odlaže suštinske pregovore na relaciji Beograd – Priština, dodaje naš sagovornik. Kosovo i Metohija je najvažnije državno i nacionalno pitanje. Za odluku o rešenju tog pitanja potrebna je puna stabilnost države i puna odgovornost vladajućih struktura, bilo koje da su, dodaje on.
„Ako u tom smislu ima problema oko jedinstvenog stava i konsenzusa, najbolje je na izborima proveriti ko ima poverenje građana, a nakon toga obezbediti političku stabilnost i jedinstven stav oko najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja“, zaključuje Milivojević.
Ministri iz SNS dolaze u Predsedništvo Srbije na sastanak sa Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SRBIJA
Sastanak u Predsedništvu: Ministri iz SNS razgovarali sa Vučićem /foto/
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SRBIJA
Dačić: Razgovarao sam sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
SRBIJA
„Novosti“ saznaju: Vučić spreman na izbore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala