- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nebenzja o hemijskom incidentu u Siriji: Insinuacije i ispolitizovani izveštaj OZHO

© Sputnik / Braйan Smit / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja pozvao je generalnog direktora Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OZHO) Fernanda Arijasa da otkrije izvore informacija iz poslednjeg izveštaja Grupe za istragu i identifikaciju u vezi sa navodnim hemijskim incidentom u sirijskom gradu Duma u aprilu 2018. godine.
Podsetimo, ta grupa pri OZHO je ranije objavila izveštaj u kojem je iznela zaključak da je sirijska avijacija izvela napad uz primenu hemijskog oružja u gradu Duma.

„Da li možete da otkrijete izvor informacija na osnovu kojih je načinjen izveštaj? Imajući u vidu da su insinuacije koje se u njemu nalaze operativno iskoristile SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, požurivši da iznesu još jedan niz antiruskih optužbi u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova, nema sumnje da je dokument ispolitizovan“, rekao je Nebenzja na sednici SB UN.

Nebenzja je ponovo ukazao na da je video iz Dume insceniran i da tvrdnje Grupe za istragu ne odgovaraju zakonima fizike i zapitao kako je grupa mogla da izvrši analizu ostataka balona koji su učestvovali u incidentu ako su oba uništena tokom izraelskog udara na sirijsku vazdušnu bazu.

„Realno obajšnjenje je da su te balone s hlorom uneli predstavnici ‘Belih šlemova’ “, rekao je Nebenzja, dodajući da su predstavnici OZHO ignorisali postojeće dokaze i da se tako Tehnički sekretarijat OZHO pretvorio u bespomoćni mehanizam Zapada.

Ruski ambasador u UN je dodao i da SAD lažu kada tvrde da Rusija nije dozvolila inspektorima OZHO da posete sirijski grad.
Incident u gradu Duma u Istočnoj Guti se dogodio 7. aprila 2018. godine, a kako se navodi u izveštaju, u napadu korišćena „toksična hemikalija, verovatno hlor“. U dokumentu se navodi da su boce sa hlorom bačene iz vazduha i to je omogućilo nekim zapadnim zemljama da za napad okrive sirijsku avijaciju.
Kasnije je objavljen dokument sa ocenom eksperta OZHO-a Jana Hendersona u kojem se navodi da „zapažanja izvršena na dve lokacije, zajedno sa naknadnim analizama, sugerišu da su, najverovatnije, boce stavljene, a ne bačene iz vazduha“.
Kao dokaz hemijskog napada, organizacija „Beli šlemovi“ koristila je snimke na kojima se vide stanovnici Dume, uključujući decu, koje lekari navodno pokušavaju da spasu od dejstva toksičnih supstanci.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je svrha priče o upotrebi toksičnih supstanci u sirijskoj vojsci da štiti teroriste i opravdava moguće napade spolja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala