- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Moldavski ministar: Nije dovoljna jedna neutralna Republika za očuvanje mira u regionu

© Sputnik / Miroslav Rotar / Uđi u bazu fotografijaProtest opozicije u glavnom gradu Moldavije.
Protest opozicije u glavnom gradu Moldavije. - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Nije dovoljna samo jedna neutralna republika kako bi se održala stabilnost u regionu, zato vlasti sarađuju sa NATO-om i Evropskom unijom, uključujući i temu isporuke oružja, izjavio je ministar inostranih poslova Moldavije Niku Popesku.

„S obzirom na nestabilnost u Evroaziji, možemo konstatovati da, nažalost, naša ustavna odredba o neutralnom statusu nije dovoljna da obezbedi stabilnost u našem regionu. Zato nam je potrebna podrška, partnerstvo, kao i oprema za očuvanje mira i spokoja u našoj zemlji“, rekao je Popesku televiziji „Pro TV“.

Prema njegovim rečima, Kišinjev sarađuje u oblasti bezbednosti i odbrane kako sa Evropskom unijom tako i sa drugim zemljama. Osim toga, trudi se da pojača saradnju sa NATO-om kako bi ojačao mogućnosti u oblasti odbrane i bezbednosti zemlje.
„Partnerstvo se odnosi na oblast sajber sigurnosti, kao i na pomoć u pružanju opreme koja nema smrtonosan karakter, ali i smrtonosne opreme. Svakoj državi, uključujući i neutralnu, potrebno je da osigura zaštitu, mir i bezbednost na teritoriji zemlje“, naglasio je moldavski ministar.
Podvukao je da je važno da Moldavija ima stalnu diplomatsku i političku podršku u oblasti bezbednosti, kako nestabilnost sa istoka ne bi uticala na zemlju.
Ranije je predsednica Moldavije Maja Sandu rekla za list „Politiko“ da bi zemlja trebalo da se odrekne neutralnosti kako bi se pridružila velikom vojnom savezu. List je istakao da Sandu nije konkretno spomenulaNATO, ali je ranije više puta izjavilada bi se klauzula u Ustavu o neutralnom statusu mogla revidirati ako bi se narod izjasnio za zbližavanje sa Severnoatlantskom alijansom.
Raketni sistem Patriot - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
I Moldavija od Zapada zatražila sisteme PVO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala