- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Međunarodni krivični sud odavno sam sebe diskreditovao

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Eksperti Ujedinjenih nacija nemaju ovlašćenja da sprovode istrage o ratnim zločinima, ko god da ih je počinio, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Što se tiče nekakvih eksperata Ujedinjenih nacija, koji se bave nekakvim istraživanjima o navodnim zločinima privatne vojne kompanije 'Vagner' – nije mi poznato da postoje bilo kakvi eksperti UN koji bi imali ovlašćenja da razmatraju bilo kakve aspekte ratnih zločina, ko god da ih je počinio“, izjavio je Lavrov odgovarajući na molbu novinara da komentariše pozive UN da se sprovede istraga o eventualnim zločinima grupe „Vagner“ u Maliju.
„Znam da takva ovlašćenja ima Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Postoje takva ovlašćenja, u krajnjoj meri, ona su svojevremeno upisana u statut Međunarodnog krivičnog suda – da one zemlje koje su prihvatile taj statut, moraju da ispunjavaju odluke Međunarodnog krivičnog suda. Ovde, međutim, postoje izuzeci i, uzgred rečeno, u kontekstu logike neokolonijalizma“, rekao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, „Međunarodni krivični sud je u velikoj meri već diskreditovao sebe“.
„U Ujedinjenim nacijama nijedan ekspert ne može da kaže: 'Ja, eto, proučavam ratne zločine ili sprovodim bilo kakvu istragu“, dodao je Lavrov.
Vlasti Malija su ranije iz zemlje proterale šefa Odeljenja za pitanja ljudskih prava Misije UN za stabilizaciju u toj zemlji. Prema navodima medija, takva odluka je doneta pošto je zaštitnik ljudskih prava u Maliju u govoru na skupu u UN osudio situaciju u vezi s bezbednošću u toj zemlji i „optužio nove ruske vojne partnere“ malijskog rukovdstva da narušavaju ljudska prava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala