- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović snažno podržao Prištinu u nameri da postane član međunarodnih organizacija

Pratite nas
Odlazeći crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je danas u Podgorici da Crna Gora „snažno podržava“ i da ima puno razumevanje za ambicije Prištine da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope, Partnerstva za mir i dobije status kandidata za EU.
Prethodno je predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare u Podgorici ocenila da je puna integracija Crne Gore i takozvanog Kosova u evroatlantske strukture neophodna i ključna za stabilnost i progres celog Zapadnog Balkana, kao i da je članstvo Crne Gore u NATO-u mnogo doprinelo miru i stabilnosti u regionu.
„NATO je naš strateški cilj, naše zemlje nastavljaju da budu fokusirane na jasan put ka EU. Puna integracija Crne Gore i Kosova u evroatlantske strukture nije opcija, već neophodnost“, rekla je ona i podsetila da je Crna Gora podržala tzv. Kosovo u svim međunarodnim organizacijama u kojima je apliciralo.
Đukanović je kazao da se temeljni defecit regiona jedino može otklanjati putem integracija.
„Otuda naša spremnost na saradnju na tim pitanjima sa svim susedima. Verujemo da je to jedini put kojim možemo učvrstiti stabilnost“, rekao je Đukanović i dodao da u tom kontektstu Crna Gora razume ambicije tzv. Kosova da postane članica Saveta Evropa.
„Razumemo njihovu inicijativu da dobiju kandidatsku status za EU. Snažno to podržavamo i mislimo da je to jedini odgovoran pristup prema ambiciji Kosova i svake druge države regiona“, naveo je Đukanović.
Kako je ocenio, bezvizni režim za građane tzv.Kosova prvi je važan korak.
Đukanović je kazao da je sa Vjosom Osmani Sadriu razgovarao i o bilateralnim pitanjima i da su zadovoljni jer su odnosi sadržajni, kvalitetni i prijateljski, ali da postoji jasan prostor za dalje unapređenje.
„Ostaje nam da i dalje radimo na jasnijoj vidljivosti i ustavnoj legitimaciji crnogorske manjine na Kosovu. Znamo da je to cilj koji je skopčan sa određenim ograničenjima u Ustavu Kosova u ovom trenutku, razumemo to“, naveo je Đukanović.
On je rekao da su razgovarali i o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje.
Đukanović je istakao da je uveren da će poseta Vjose Osmani Sadriu učvrstiti poverenje između dve države.
„Verujem da će se, nakon konsolidacije izvršne vlasti u Crnoj Gori, a očekujem i skore parlamentarne izbore, i nakon što se uspešno okonča proces pregovora o sporazumu između Kosova i Srbije, stvoriti bolji uslovi za punu posvećenost bilateralnim odnosima i za dalji prosperitet naših odnosa“, rekao je Đukanović, prenela je RTCG.
Kako je naveo, Crna Gora sa pažnjom prati sve što se dešava u pregovorima Beograda i Prištine.
„Verujemo da je taj dijalog uspešno počeo i da može dobiti novu dinamiku i kvalitet. Uvereni smo da je moguće doći do dugoročno održivog sporazuma, želimo da kao odgovorni susedi podržimo Kosovo“, rekao je on.
Đukanović je kazao da je je to jedan od najvažnijih interesa u regionu.
„Rešavanjem tog pitanja bila bi bitno unapređena stabilnost regiona“, dodao je on.
Đukanović je kazao da je jasno da u podršci koju Crna Gora daje evropskim aspiracijama tzv. Kosova nema nikakvih zakulisnih misli.
„Ovaj region će biti stabilniji kada bude integrisan u evropske strukture“, naveo je Đukanović.
On je rekao da je mnogo veći značaj odakle ta podrška dolazi.
„Kada smo mi aplicirali za Savet Evrope, za kandidatski status u EU, za NATO, presudno važna je bila podrška Slovenije, Hrvatske, Albanije“, kazao je Đukanović.
Kako je kazao, Crna Gora je ostvarila mnogo veći moralni, politički kredibilitet u međunarodnoj zajednici u odnosu na njenu veličinu.
„Tokom dve i po godine eksperimenta, ne mislim da smo potrošili taj međunarodni kredibilitet“, rekao je Đukanović.
Milan Knežević - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
REGION
Zastave tzv. Kosova u Podgorici; Knežević: Milo i Dritan da dočekaju Osmanijevu u Žutoj kući /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala