- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni bacač raketa Uragan u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini. - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski oficir: Ruska vojska zauzela više od trećine Artjomovska

Pratite nas
U toku je 348. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe za Artjomovsk (Bahmut). Vladimir Zelenski je priznao da je situacija u DNR za ukrajinsku vojsku teška. Novi ministar odbrane Ukrajine biće Kiril Budanov.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:49 06.02.2023
Bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi general Filip Bridlav izjavio je da vreme nije na strani Kijeva, jer Ukrajina neće uspeti na vreme da dobije teško naoružanje od saveznika u slučaju eventualne ruske ofanzive.
20:39 06.02.2023
Direktor Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na samive Evropske unije u Briselu 9-10. februara.
„Predsednik Evropskog saveta pozvao je predsednika Zelenskog da lično učestvuje na budućem samitu EU“, napisao je na Tviteru Mišelov portparol Barend Lejts.
Prema njegovim rečima, detalji posete neće biti saopšteni iz bezbednosnih razloga.
Mišel je sazvao vanredni samit EU 8. i 9. februara za razmatranje situacije u Ukrajini, ekonomskim problemima EU, kao i ilegalnoj migraciji.
19:48 06.02.2023
Ukrajinski oficir: Ruska vojska zauzela preko trećine Artjomovska
Ruska vojska zauzela je više od trećine Artjomovska, objavio je portal „Strana.ua“, pozivajući se na informacije ukrajinskog oficira Denisa Jaroslavskog.
Prema njegovim podacima, situacija u gradu ostaje napeta.
Istovremeno, vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin istakao je da neprijatelj mora da prebacuje svoje rezerve na područje Artjomovska.
19:44 06.02.2023
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
SVET
Kina: Hitno obustaviti granatiranje Zaporoške nuklearke
17:33 06.02.2023
UN: Produženje Crnomorske inicijative o žitu izuzetno važno
Izuzetno je važno produžiti Inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz luka Ukrajine (Crnomorska inicijativa) u martu, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.
„Crnomorska inicijativa o žitu omogućava da izvoz hrane nastavi da doseže globalne lance snabdevanja, što pomaže u snižavanju cena i održavanju važnog izvora isporuka pšenice Svetskom programu za hranu“, istakao je Grifits.
17:08 06.02.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.
16:58 06.02.2023
Gutereš: Izgledi za mir u Ukrajini sve manji, raste verovatnoća eskalacije
Perspektive postizanja mira u Ukrajini se smanjuju, dok verovatnoća od dalje eskalacije sukoba raste, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na Generalnoj skupštini UN.
On je izrazio bojazan da svet klizi u „rat većih razmera“.
13:22 06.02.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Oslobođeno naseljeno mesto Nikolajevka u DNR;
- U području Kupjanska likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika, a kod Krasnog Limana više od 100;
- U borbama u području Donjecka poginulo je oko 90 ukrajinskih vojnika, a u Zaparoškoj oblasti više od 70;
- U selu Konstantinopolj u DNR uništeno je skladište goriva i municije;
- U Harkovskoj oblasti uništen je radar za S-300 i radar za protivpešadijsku borbu, američke proizvodnje AN/TPQ-36.
12:36 06.02.2023
Bivši šef „Roskosmosa“ i rukovodilac grupe vojno-tehničkih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin vratio se nakon oporavka u zonu specijalne vojne operacije, prenosi RT.
Rogozin je bio na pozicijama artiljeraca 1. armijskog korpusa DNR.
Rogozin je prošle godine zajedno sa grupom savetnika proveo u DNR oko tri meseca, a 21. decembra je bio ranjen u Donjecku.
11:21 06.02.2023
Savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak usprotivio se čak i privremenom primirju u Ukrajini.
"Svaki ustupci bi bio kapitulacija i mi to nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima. Privremeno primirje će samo dovesti do sledeće faze rata u Ukrajini", napisao je Podoljak na svom Telegram kanalu u ponedeljak.
10:41 06.02.2023
Komandant specijalne jedinice „Ahmat“ Apti Alaudinov saopštio je da su ukrajinske snage upotrebile hemijsko oružje kod Artjomovska.
„Takvih slučajeva nije bilo na našem delu fronta (upotreba hemijskog oružja od strane ukrajinske strane). Ali baš juče sam čuo od boraca da je bio takav slučaj, i to više puta, kod komšija u području Artjomovska“, rekao je Prvom kanalu.
Prema njegovim rečima, simptomi su: povraćanje i gubitak svesti.
I lider DNR Denis Pušilin je ovo potvrdio. Po njegovim rečima, hemijsko oružje je bacano iz dronova u područke Artjomovska i Ugljedara.
Inače, grupa Vagner se utvrdila na severu i jugu Artjomovska.
10:10 06.02.2023
Ruski artiljerci su tokom noći uništili skladište municije jedne od ukrajinskih brigada kod sela Stepanovka kod Hersona, rekao je Sputnjiku dobro obavešteni izvor.
„Uništene su granate za haubice M777 kalibra 155 milimetara, za haubice 2A65 Msta-B, za haubice D-30 kalibra 122 mm i pet vozila. Što se tiče žive sile, osam ukrajinskih vojnika je poginulo, dok je devetoro povređeno“, rekao je on.
08:51 06.02.2023
Poljski premijer Mateuš Moravjecki nije isključio da bi sukob u Ukrajini mogao da dovede do Trećeg svetskog rata
"Kraj ovog rata će doći tačno kada Rusija odluči da se povuče sa teritorije Ukrajine. Bilo dobrovoljno ili u formi prisile", rekao je Moravjecki u intervjuu španskom listu Mundo, odgovarajući na pitanje kako će se, po njegovom mišljenju, završiti sukob u Ukrajini.
Odgovarajući na pojašnjavajuće pitanje da li „prisilna forma” znači Treći svetski rat, poljski premijer je rekao: „Mi uzimamo u obzir sve scenarije".
08:43 06.02.2023
Ruski artiljerci uništili su ukrajinsku haubicu D-Z0, zajedno sa posadom i municijom, na desnoj obali Dnjepra u području Dnjeprovke, kod Hersona, iz koje je granatiran grad Gola Pristan na suprotnoj obali Dnjepra.
Tom prilikom, četiri vojnika su poginula, dok su tri povređena.
08:22 06.02.2023
Vojnici Oružanih snaga Ukrajine dezertiraju sa položaja u oblasti Kremeno, gde su ruske trupe u ofanzivi, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„U oblasti naselja Kremeno zabeleženo je samovoljno napuštanje položaja ukrajinskih vojnika. U toku aktivnih oslobodilačkih akcija, naši vojnici primećuju nizak nivo moralno-psihološkog stanja u redovima oružanih formacija Ukrajine na pravcu Kremeno“, rekao je on.
07:50 06.02.2023
Dron je eksplodirao rano jutros kod Kaluge, zapadna Rusija, saopštio je gubernator regiona Vladislav Šapša.
„Nema štete na civilnim i društvenim objektima. Nije bilo žrtava“, rekao je on.
07:22 06.02.2023
Aleksej Reznikov napušta mesto ministra odbrane Ukrajine, umesto njega na čelo vojnog resora će doći sadašnji načelnik vojne obaveštajne službe Kiril Budanov, izjavio je lider frakcije propredsedničke partije „Sluga naroda“ u Vrhovnoj radi Ukrajine David Arahamija.
Arahamija je dodao da će Reznikov biti postavljen za ministra za stratešku industriju Ukrajine, umesto dosadašnjeg Pavela Rjabikina.
07:15 06.02.2023
Uoči očekivane posete izraelskog šefa diplomatije Elija Koena Kijevu, ukrajinske vlasti zahtevaju da izraelska strana javno osudi postupke Ruske Federacije i odobri kredit Kijevu u visini od pola milijade dolara, preneo je portal Vala.
Kako prenosi portal, ukrajinske vlasti očekuju da Tel Aviv pomogne u lečenju vojnika i civila povređenih u borbama.
„Predsednik se neće sastati sa Elijem Koenom samo radi fotografisanja“, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik.
„Održavanje sastanka zavisi od spremnosti Izraela da preduzme korake u korist Ukrajine“, objasnio je on portalu.
07:14 06.02.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da je situacijau Donjeckoj Narodnoj Republici za Oružane snage Ukrajine veoma teška.
„Vidimo povećani pritisak u različitim pravcima fronta, kao i pritisak u informacionom polju. U Donjeckoj oblasti je veoma teško – borbe su žestoke. Ali koliko god da je teško i bez obzira na pritisak, moramo izdržati“, rekao je Zelenski u video obraćanju građanima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala