- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U zemljotresu u Turskoj oslobođena 1.000 puta veća energija nego u Kraljevu 2010. godine

© Sputnik / Maksim DurnevRuševine nakon zemljotresa u Turskoj
Ruševine nakon zemljotresa u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Kolika je razorna moć današnjeg zemljotresa u Turskoj i Siriji govori činjenica da je kod njega oslobođena 1.000 puta veća energija od onog u Kraljevu iz 2010. godine, kaže Branko Dragičević iz Republičkog seizmološkog zavoda.
Ono što je doprinelo velikim žrtvama jeste i to što se zemljotres dogodio u ranim jutarnjim satima, kada su mnogi bili u objektima koji nisu seizmički zaštićeni, rekao je Dragičević.
Seizmolozi smatraju da bi zemljotres koji je noćas pogodio Tursku i Siriju mogao biti najsnažniji u istoriji Turske, a sličan potres dogodio se pre više od 80 godina.
Branko Dragičević iz Republičkog seizmološkog zavoda ističe da je do ovako snažnog zemljotresa došlo zbog toga što se u poslednjoj deceniji nakupila ogromna seizmička energija koja se u jednom trenutku, bez ikakvih nagoveštaja, oslobodila na ovom području.
To je, podseća, seizmički poznato područje, koje pripada tzv. mediteranskom pojasu kojem i mi pripadamo i gde su se u prošlosti dešavali snažni zemljotresi, prenosi RTS.
Prema njegovim rečima ovakvih potresa bude petnaestak godišnje, samo što se dešavaju u nenaseljenim područjima, tako da nisu zapaženi.
"Ako bi hteli da uporedimo kolika je razorna moć ovog zemljotresa, prisetimo se onog u Kraljevu 2010. godine, koji je imao 100 puta nižu magnitudu, ali je pri ovom zemljotresu u Turskoj, oslobođena 1.000 puta veća energija nego što je bilo energija potresa u Kraljevu", rekao je Dragičević.
Takođe, kaže, i dubina na kojoj je bio epicentar veoma utiče na posledice, i ona je u ovom slučaju bila relativno mala, negde 15 kilometara, mada će sigurno dolaziti revidarani podaci.
"Ono što je doprinelo velikim posledicama jeste i to što se dogodio u ranim jutarnjim satima, kada su mnogi ljudi bili u objektima, a znamo da je 80 odsto stradalih u objektima koji nisu seizmički zaštićeni", rekao je Dragičević.
To potvrđuju i slike koje dolaze sa terena na kojima se vidi da su neke zgrade ostale i neoštećenje, što nam daje nadu da možemo da se zaštitimo od zemljotresa, kaže seizmolog.
Ukazao je da se današnji zemljotres u Turskoj i Siriji nalazi u tzv. Istočnom anadolijskom rasedu, i da su zemljotresi takve jačine tu očekivani.
Tvrđava u Gazijantepu - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
MULTIMEDIJA
Zemljotres uništio tvrđavu staru 2.200 godina /video/
Zemljotres u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
SVET
Predvideo zemljotres pre tri dana: Desiće se baš ovde!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala