- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Amerika pokušava da biolaboratorijama obezbedi vojnu prednost

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaZnak za biološku opasnost
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
SAD razvojem komponenata biološkog naoružanja pokušavaju da sebi obezbede vojnu prednost, čime stvaraju pretnju celokupnom svetu, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Rusije i kopredsedavajući parlamentarne komisije za istraživanje rada američkih biolaboratorija u Ukrajini Konstantin Kosačov.

„Kao rezultat našeg godišnjeg rada, posebno nakon što smo se upoznali sa izveštajem Agencije za eliminisanje pretnji Ministarstva odbrane SAD, nama je jasna celokupna vertikala donošenja odluka i da je nalogodavac eksperimenata američko Ministarstvo odbrane koje služi strategiji Sjedinjenih Američkih Država za pružanje jednostrane vojne prednosti, u ovom slučaju kroz razvoj komponenti biološkog oružja“, istakao je ruski senator.

Prema njegovim rečima, projekti koji su se vodili i koji se nastavljaju u nizu američkih biolaboratorija u blizini Rusije, imaju trostruku namenu, a samo je jedna dozvoljena konvencijom o biološkom oružju, a to je istraživanje infekcija koje za cilj imaju određivanje protivmera. Druga i treća tehnologija, kako je podvukao Kosačov, predstavljaju kriminalnu radnju jer krše norme konvencije o biološkom naoružanju i norme ljudskog morala.

„Druga, komercijalna tehnologija ima za cilj da pojača patogene osobine nekih bioagenasa, da ih učini zaraznijim, kako bi u slučaju pandemije infekcije ponudila čovečanstvu odgovarajuće mere koje će pružiti spas. Postoje osnove da se veruje da se to dogodilo i sa pandemijom kovida 19, jer su Amerikanci sprovodili vojne vežbe za borbu protiv kovida dva meseca pre nego što je pandemija nastupila“, rekao je Kosačov.

Ruski senator je istakao da je treća tehnologija stvaranje sopstvenih komponenti biološkog oružja, koje se mogu primenjivati na poljoprivredne proizvode, životinje i ljude. On je dodao da Amerikanci, očigledno, stvaraju sebi takve mogućnosti i da SAD čine sve kako ih ne bi uhvatili na delu.

Američke biolaboratorije

Kosačov je istakao da se oko 300 američkih biolaboratorija nalazi van teritorija te zemlje i da se najmanje njih 50 nalazi pored ruskih granica. Dodao je i da se trenutno na teritoriji Ukrajine nalazi najmanje trideset američkih biolaboratorija, ali one prestaju sa radom u onim oblastima koje prelaze pod kontrolu Ruske Federacije.
Ruski diplomata je napomenuo da je 2018. godine u institutu bioloških istraživanja „Mečnikov“ u Odesi, gde su ispitivanja organizovali Agencije za eliminisanje pretnji Ministarstva odbrane SAD i Pentagon, pronađeno 654 posuda sa antraksom. Podsetio je da je bivši američki državni sekretar Kolin Pauel na sednici Saveta bezbednosti UN objasnio potrebu za vojnom invazijom na teritoriju Iraka time što tamo postoji oružje za masovno uništenje.
„Tada nije postojala nikakva pretnja sa teritorije Iraka, kao što je sada poznato i gospodin Pauel je morao da to prizna. Pretnja postoji od onih biolaboratorija čiji rad organizuju SAD na račun vojnog budžeta i koje strateški planiraju državni organi SAD-a. To je, zaista, pretnja celokupnom čovečanstvu“, podvukao je ruski senator.
Kosačov se nada da će 2023. godina biti godina kada će međunarodna zajednica obratiti veću pažnju na tu temu, kao i na temu čovečanstva kome Amerikanci sve više prete i da će na ovu kriminalnu i nezakonitu aktivnost međunarodna zajednica staviti tačku.
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusko Ministarstvo odbrane otkriva ko su novi učesnici vojno-bioloških projekata u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala