- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mogu li potresi iz Turske da stignu do Balkana

© Sputnik / Maksim DurnevRuševine nakon zemljotresa u Turskoj
Ruševine nakon zemljotresa u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Razorni zemljotres u Turskoj, koji se osetio i u Siriji utiče i na prostor Balkanskog poluostrva, kaže seizmolog Slavica Radovanović. Ovi zemljotresi svedoče da se nakupilo mnogo energije i da će ona sada početi da se realizuje, a realizacija u jednom prostoru uvek izaziva zaoštravanje situacije u drugom.
Ovako seizmolog Slavica Radovanović objašnjava na koji način razorni zemljotresi u Turskoj mogu da utiču na naše prostore. Prema njenim rečima, zemljotres u centralnoj Turskoj posledica je toga što Arabijska ploča gura Anadolijsku ploču koja se kreće prema Grčkoj i Balkanskom poluostrvu.
„Mi smo ugroženi čitavim tim kretanjem ploča. Naši zemljotresi su posledica tih globalnih kretanja. Anadolijska ploča se rotira i pritiska Grčku, a Grčka se zbog te rotacije, kod Helenskog rova, podbija Evroafričku ploču. Mi smo sada na severozapadnim marginama tih svetskih događaja“, objašnjava Radovanovićeva.
Ne postoji granica u kretanju ploča i ne postoji prepreka koja bi onemogućila da kretanje Arabijske i Anadoljske ploče utiče i na nas, dodaje ona.
„Zadnjih desetak godina imali smo manji broj zemljotresa umerenih jačina. Slabih smo uvek imali oko hiljadu, ali nismo imali magnitude četiri, pet. Poslednji je bio Kraljevo 2010, nešto jače magnitude. Znači nešto slabiji od Kraljeva ili kao Kraljevo. Oživeo nam je definitivno prostor Šumadije, ali imamo i istočnu Srbiju u kojoj od 1893. nismo imali jak zemljotres“, konstatuje Radovanovićeva.
Nikada ne možete tačno da odredite u kojoj će se žarišnoj zoni dogoditi zemljotres, jer se, kako naša sagovornica kaže, procesi račvaju, ali sigurno je da će neke zone imati svoju aktivnost. Ona podseća da su se jaki zemljotresi dogodili u Albaniji i Hercegovini, u Hrvatskoj čak dva, tako da će sigurno i na našim prostorima u narednih nekoliko godina biti slične aktivnosti, zaključuje Radovanovićeva.
Seizmograf - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
SVET
Dva nova razorna zemljotresa pogodila Tursku, tresao se i Damask /video/
Infografika kaver Turska Sirija zemljotres  6. februar 2023. - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
SVET
Infografika: Ovo su podrčuja pogođena zemljotresom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala