- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Finska spremna da uđe u NATO bez Švedske

© AFP 2023 / JOHANNA GERONZastave NATO-a, Finske i Švedske
Zastave NATO-a, Finske i Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Finska je spremna da stupi u Severnoatlantsku alijansu bez Švedske ukoliko njenu prijavu ratifikuju Turska i Mađarska, piše list „IltaLehti“, pozivajući se na izvore.
„Finska je spremna da uđe u NATO bez Švedske. Ova situacija će nastati ako Turska i Mađarska ratifikuju članstvo Finske na proleće, ali jedna od zemalja će ostaviti članstvo Švedske u odbrambenom savezu neratifikovanim“, navodi list.
Ovu informaciju potvrdili su izvori lista iz oblasti spoljne i bezbednosne politike.
„Treba priznati činjenice: mi smo pogranični sused Rusije. Geopolitički položaj Švedske se veoma razlikuje od našeg“, rekao je jedan od izvora.
Vlasti Finske više puta su isticale da je zajednički ulazak Finske i Švedske u Severnoatlantsku alijansu u zajedničkom interesu svih zemalja-članica NATO-a i da obe zemlje nameravaju da pristupe Alijansi samo zajedno.
Zajedničku prijavu Finske i Švedske za ulazak u NATO već je odobrilo 28 od 30 zemalja, sa izuzetkom Turske i Mađarske. Turske vlasti ranije su izjavile da su spremne da odobre članstvo Finske u NATO, ali ne i Švedske. Istovremeno, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska nije dobila predloge Finske o odvojenoj aplikaciji Švedske.
Proces ratifikacije zajedničke prijave Finske i Švedske za ulazak u NATO usporen je početkom godine zbog protesta u Stokholmu, koji su zakomplikovali odnose sa Turskom.
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
SVET
Čavušoglu: Parlament Turske ne može da ratifikuje zahtev Švedske i Finske za članstvo u NATO-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala