- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Skandal trese Ostrvo – ruši se najveća fudbalska „monarhija“: „Ako ste lagali – nema prijateljstva!“

© AFP 2023 / LINDSEY PARNABYPep Gvardiola
Pep Gvardiola - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Istražna komisija Premijer lige utvrdila je tokom četvorogodišnje istrage da je Mančester siti prekršio brojne odredbe finansijskih pravila. „Građanima“ zbog toga preti oduzimanje bodova, ukoliko se optužbe ispostave kao tačne.
Ovo je drugi put da je šampion Engleske u ovakvom problemu. Prethodno je UEFA u martu 2020. godine vodila sličnu istragu i čak izbacila „Građane“ iz Lige šampiona, ali je potom Siti na arbitraži u Švajcarskoj u julu iste godine „oborio“ tu odluku.
Ovog puta situacija je, čini se, ozbiljnija, pošto je utvrđeno da su šampioni Engleske prekršili više od 100 puta pravila finansijskog fer-pleja Premijer lige od 2009. godine pa sve do danas.
Klub će snositi sankcije ukoliko bude dokazana bar polovina optužbi.
Optužbe se odnose na finansijske informacije u vezi sa prihodima, detaljima o plaćanju trenera i igrača, kršenje propisa UEFA, kao i na saradnju u istragama Premijer lige prethodnih sezona.
Čelnici Premijer lige su dokumentaciju za sve navodne prekršaje prosledili nezavisnoj komisiji, koja će ispitati ceo slučaj. Ukoliko se ispostavi kao tačno, biće to mogući početak kraja najveće „fudbalske monarhije“ u Engleskoj.
Takođe, eventualna kazna mogla bi da uslovi raniji odlazak sa kormila Pepa Gvardiole čiji ugovor sa klubom ističe u leto 2025. godine.
Navijačima je i dalje u sećanju prošlogodišnje izlaganje Katalonca kada se pojavila sumnja u poslovanje Mančester sitija.

„Rekao sam svima u klubu, ako me lažete, sutradan sam otišao odavde. Otićiću i nećemo više biti prijatelji. Verujem vam jer sam uveren da me ne lažete sto odsto od prvog dana i branim klub zbog toga“, rekao je svojevremeno Gvardiola.

Ukoliko Mančester sitiju bude oduzeto nekoliko bodova u ovoj sezoni, to bi ih automatski izbacilo iz trke za šampionsku titulu.
Aktuelni prvak, koji je osvojio četiri od pet poslednjih titula u Premijer ligi, je trenutno drugi na tabeli sa pet bodova manje i utakmicom više od Arsenala.
SPORT
Kao da su predosetili – srpski fudbaleri izbegli razoran zemljotres u Turskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala