- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Korupcija ili neuspesi na frontu: Šta je razlog najavljene smene ministra odbrane Ukrajine

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Najavljena smena dosadašnjeg ministra odbrane Ukrajine Alekseja Reznjikova više ima veze s neuspesima ukrajinskih snaga na frontu, a manje sa korupcijom koja se pominje kao razlog, smatraju ruski eksperti.
U Vrhovnoj radi saopštili su da bi načelnik Glavne obaveštajne uprave Kiril Budanov mogao da zauzme mesto ministra odbrane umesto Reznjikova kome bi ponudili fotelju ministra za pitanja strategških grana industrije. Sam Reznjikov je rekao da bi odbio prelazak na novu dužnost, te da „ne postoje procedure prelaska s jednog na drugo ministarsko mesto unutar vlade.
Po mišljenju vodećeg istraživača za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojnog eksperta Konstantina Blohina, odlazak Reznjikova sa dužnosti ministra odbrane ima veze sa lošim rezultatima oružanih snaga Ukrajine na ratištu.
„Sasvim je moguće da je ova situacija povezana sa stagnacijom na frontu. Trenutno se vode žestoke borbe za Artjomovsk. I ukrajinska vojska najavljuje kontranapade, ali se za sada oslanja isključivo na vojnu pomoć zapadnih zemalja. Ukrajinska država želi pobedu. Međutim, vojska s Reznjikovim kao ministrom odbrane nije pokazala nikakve ozbiljnije rezultate. Oružane snage Ukrajine ne mogu da ostvare postavljene ciljeve i zadatke. I nije isključena mogućnost da su Reznjikova zbog toga odlučili da smene. Potreban im je efikasniji kadar, odnosno, neki drugi ljudi“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Korupcija u ukrajinskom Ministarstvu odbrane

Politikolog Jurij Svetov podseća da je odlazak Reznjikova sa mesta ministra odbrane Ukrajine povezan s pričom o korupciji.
„Cele prošle godine, još kada su počele pripreme za izbore za američki Kongres, republikanski kandidati govorili su da postoji mnogo informacija o strašnoj korupciji u ukrajinskom Ministarstvu odbrane i zloupotrebi sredstava koje Vašington šalje Kijevu. Posle izvesnog vremena Kongres je počeo da se konkretno bavi tom temom i o tome govori uklanjanje ukrajinskog ministra, kao i mnogih činovnika. Svima je jasno da bez pokroviteljstva ministra, pomoćnici nisu mogli da kradu“, objašnjava naš sagovornik.
Međutim, s druge strane, prema rečima Svetova, Reznjikov je počeo da smeta i predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom zbog dobrih odnosa sa zapadnim saveznicima.
„Reznjikova nisu ga sa ovog mesta sklonili samo zbog korupcije. Ovaj čovek je u poslednje vreme stekao prilično veliki uticaj. On je odlazio na američku avio-bazu Ramštajn u Nemačkoj. Osim toga, čak ga je i šef Pentagona Lojd Ostin nazvao svojim prijateljem. Zbog toga su njega odlučili da sklone iz vidokruga javnosti. Ovde se radi o tome da Zelenski sa određenih mesta uklanja svaku osobu koju zapadni saveznici mogu razmatrati kao kandidata koji može da zauzme mesto ukrajinskog predsednika“, veruje stručnjak.

„Meki“ prevrat

Izvršni direktor medija grupe „Rusija sevodnja“ Kiril Višinski ukazuje da bi kao rezultat kadrovskih promena koje se nastavljaju u Kijevu na čelu svih ukrajinskih ministarstava sile mogli da se nađu vojnici.
„Dok su ranije u ministarstvima sile Ukrajine bili civili poput Reznjikova ili Ivana Bakanova (koji je smenjen sa mesta šefa Službe bezbednosti Ukrajine u julu 2022.godine) sada na sva ta mesta dolaze karijerni vojnici. To stvar aosnovu za jendu od konspiroloških verzija – da je to priča vezana za jačanje vlasti u zemlji“, kaže Višinski koji čak ne isključuje mogućnost da je u toku „meki“ prevrat. On smatra da su ostavke u Kijevu izvedene u režiji SAD.
„Prva publikacija o korupciji u Ministarstvu odbrane Ukrajine pojavila se u nedeljniku „Zerkalo nedelji“ koji je dosta ozbiljno povezan s američkom ambasadom, odnosno dobija grantove iz inostranstva zahvaljujući čemu opstaje. Isprva se činilo da to ima veze s dolaskom američkih finansijskih revizora a onda se odjednom ispostavilo da će u tim kadrovskim promenama otići i Reznjikov koji uživa ozbiljan autoritet kod Zelenskog i jedna je od ključnih ličnosti u vladi“, primećuje Višinski.
Na pitanje kako će se dalje situacija razvijati i šta stoji iza čestih smena u Ukrajini, zamenik šefa spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov kaže, da je ovo reakcija kijevskog režima na problem u vojnoj kampanji.
„Reznjikov nije bio dobar ministar odbrane. On je inače advokat i slabo se razumeo u datu funkciju. Ipak, kijevski režim smatra da će ova odluka nešto promeniti. Međutim, ko god da dođe na čelo ministra odbrane Ukrajine, neće uspeti nešto mnogo da promeni u konfrontaciji ukrajinske države s Rusijom koja će, ne sumnjam, pobediti. Što se tiče Zelenskog, on će nastaviti da se bavi sličnim smenama kako bi pokušao da opravda svoj položaj“, objašnjava naš sagovornik.
Ukrajinski artiljerci na američkoj haubici M777 u blizini Hersonske oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Zaustavimo ovo!“: Francuski političar protiv pomoći Ukrajini nakon novog skandala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala