- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Borba titana – gde će nas odvesti ekonomski rat | Energija Sputnjika

CC0 / / Ekonomija - ilustracija
Ekonomija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Uz sukob NATO-a sa Rusijom na tlu Ukrajine aktuelan je i geopolitički sukob SAD sa Rusijom i Kinom, ali i zemljama, članicama EU.
Ekonomske mere koje SAD uvodi protiv ruskih energenata, uvlačeći u taj privredni sukob ne samo Evropu već i članice G7 samo su deo manevara protiv zemalja koje u Vašingtonu smatraju pretnjom za njihovu globalnu dominaciju.
Zapadni analitičari otvoreno upozoravaju da Amerika polako okreće leđa Evropi, dok ne krije sve agresivniji nastup protiv Kine. Bez namere da ulazimo u ocene onih koji najavljuju, i bukvalno, rat Vašingtona i Pekinga, moramo konstatovati da se zahuktava ekonomski sukob SAD i Kine za svetsku dominaciju na polju čipova i drugih visokih tehnologija. Sukob oko ekonomske dominacije traje već godinama. Jedna od poslednjih mera SAD je uvođenje sankcija Kini na čipove. Peking je odgovorio zabranom izvoza najnaprednijih tehnologija za proizvodnju solarnih panela.
Istovremeno američki podsticaji izazivaju odlazak industrije, pogotovo one koja troši puno energenata iz Evrope. Iz EU se, naravno, bune.
U jednom članku visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je napisao da Evropi preti opasnost da postane „nebitna“. Borelj pritom govori o slabljenju značaja Evrope u svetu.
„Pre trideset godina iza četvrtine globalnog prosperiteta stajao je naš kontinent. Za dvadeset godina naš udeo u globalnoj ekonomskoj proizvodnji biće najviše 11 procenata“, rekao je Borelj ukazujući da je strateška autonomija „pitanje političkog opstanka“.
Očigledno je da su dešavanja u Ukrajini i aktuelna energetska kriza nagnali kreatore nacionalnih ekonomskih politika da posebnu pažnju posvete nacionalnoj, ne samo energetskoj bezbednosti. Preispituju se trgovinske i industrijske politika, finansije i investicije (gde mnogima u svetu smeta Kina i njen „put svile”).
O tome ko će pobediti u ovoj borbi titana, gde će svet stići nakon ovog ekonomskog rata zarad planetarne dominacije u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Boškom Korkodelovićem, ekonomskim novinarom i analitičarom.
Energija Sputnjika, 6.2.2023.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala