- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska gradi elektronsku ogradu na granici sa Kalinjingradskom oblašću

© AFP 2023 / WOJTEK RADWANSKIŽičana ograda na poljsko-ruskoj granici u Kalinjingradskoj oblasti
Žičana ograda na poljsko-ruskoj granici u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
Pratite nas
Poljska će u martu početi izgradnju elektronske ograde na granici sa Kalinjingradskom oblašću Rusije, saopštila je portparolka poljske granične straže Ana Mihaljska.
Trenutno poljska vojska na granici sa Kalinjingradskom oblašću diže ogradu od bodljikave žice. Poljske vlasti su krajem prošle godine potpisale ugovor vredan 84 miliona dolara za izgradnju elektronske barijere na granici sa Rusijom.
„Izgradnja elektronske barijere na granici sa Kalinjingradskom oblašću trebalo bi da počne u martu. Elektronski sistem na delu sa Kalinjingradskom oblašću pružaće se na deonici kopnene granice od 200 kilometara“, rekla je portparolka, prenosi agencija PAP.
Prema njenim rečima, izvođač radova nalazi se u procesu pripreme projekta koji će biti predat graničarima.
Mihaljska je objasnila da je elektronska ograda „sistem senzora i kamera, zahvaljujući kojima se danonoćno može kontrolisati granica, bez obzira na vremenske uslove i bez potrebe da se nalazite na graničnoj liniji“.
Istovremeno, prema podacima poljskih graničara, situacija na granici sa Rusijom ostaje mirna, prošle godine registrovano je 11 slučajeva ilegalnog prelaska granice iz Rusije u Poljsku. Osim toga, dešavaju se slučajevi ulaska u granični pojas. Radi se o beračima pečuraka koji su izgubili orijentaciju i turistima koji su želeli da se slikaju kod graničnog stuba.
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
RUSIJA
Poljska diže ogradu na granici sa Kalinjingradom: Rusija ponudila Varšavi građevinski materijal
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala